BlackBerry nu mai produce smartphone-uri. Se axează pe vânzarea de software şi servicii

Compania canadiană BlackBerry, care a inventat smartphone-ul în 1999, va înceta să mai producă telefoane mobile, recunoscându-şi astfel înfrângerea în faţa companiilor Apple şi Samsung. Canadienii se vor axa acum pe vânzarea de programe şi servicii.
Logo-ul BlackBerry.
Logo-ul BlackBerry. (Captură Foto)

BlackBerry renunţă la fabricarea de telefoane mobile şi va începe să se concentreze pe vânzarea de programe şi servicii. Grupul canadian va oferi licenţa pentru marca şi produsele sale altor producători, care vor dezvolta apoi telefoane care vor purta logo-ul BlackBerry.

În perioada cea mai profitabilă, compania canadiană a avut o valoare de 80 miliarde de dolari, dar s-a confruntat cu o competiţie dură din partea unor rivali precum Apple şi Samsung.

Împotriva companiei canadiene a început o adevărată campanie mass-media în momentul în care firma, care producea cele mai securizate sisteme de operare pentru telefoane inteligente a anunţat că sistemul proprietar de mesagerie - numit BlackBerry Messenger - va folosi algoritmi care cifrează datele transmise pentru a păstra confidenţialitatea informaţiei.

Măsura, deşi în concordanţă cu majoritatea Constituţiilor ţărilor în care BlackBerry avea pieţe, a produs o reacţie extrem de dură a guvernelor statelor din Orientul Mijlociu şi Asia, care au anunţat că vor interzice produsele BlackBerry. Compania a cedat presiunilor oferind cheile de criptare agenţiilor de informaţii. Cu toate acestea, campania mediatică împotriva BlackBerry a avut ca rezultat micşorarea profiturilor exact în momentul în care piaţa de smartphone-uri devenea extrem de competitivă.