Bizara administraţie Obama interzice navelor militare americane să pătrundă în zona disputatelor insule Spratly

Barack Obama.
Barack Obama. (Sergey Guneev / Host Photo Agency via Getty Images)

Administraţia Obama a interzis navelor şi avioanelor militare americane din Pacific să circule la o distanţă mai mică de 22 km de disputatele insule construite de chinezi în Marea Chinei de Sud, au declarat joi oficiali ai Pentagonului, în cadrul unei sesiuni a Congresului SUA, conform Washington Free Beacon.

“Administraţia [Obama] a continuat să interzică navelor Marinei noastre să opereze la o distanţă mai mică de 22 km de insulele revendicate de China”, a declarat senatorul John McCain, preşedintele Comitetului Serviciilor Armate din cadrul Senatului american, criticând eşecul de a garanta trecerea în condiţii de siguranţă a navelor comerciale internaţionale care circulă în Asia.

Aceasta este o greşeală periculoasă care oferă o recunoaştere de facto a pretenţiilor de suveranitate asupra insulelor artificiale create de China, a declarat senatorul.

Marea Chinei de Sud este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

David Shear, asistentul pentru Asia-Pacific al secretarului american al Apărării, a dorit să minimalizeze restricţiile impuse asupra navelor Marinei SUA de a naviga în apropierea insulelor. Shear a recunoscut că “nu ne-am apropiat, recent, la o distanţă mai mică de 22 km de zona revendicată”, adăugând că ultima dată când o navă a Marinei americane a navigat atât de aproape de o insulă construită de chinezi a fost în 2012.

Această dezvăluire contrazice declaraţiile făcute miercuri de secretarul Apărării Ashton Carter, conform cărora SUA nu va fi constrânsă de China să oprească traficul navelor sau avioanelor de luptă în Asia. Carter a susţinut că SUA “va continua să protejeze libertatea de navigaţie şi survol în regiune”.

Shear a insistat că în ultimii ani armata americană a contestat “pretenţiile teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud.”

Blocarea Chinei de a militariza noile insule ar putea presupune o gamă variată de opţiuni, inclusiv operaţiuni pentru asigurarea libertăţii de navigare, a declarat acesta.

Totuşi, McCain a notat că restricţiile SUA în ceea ce priveşte zborurile militare şi navigaţia maritimă în apropierea insulelor rămân în vigoare, în ciuda faptului că Beijingul a trimis cinci nave în apele internaţionale, la doar 22 km distanţă de Insulele Aleutine din Alaska în acelaşi timp în care preşedintele Barack Obama îşi încheia o vizită în statul american Alaska la începutul lunii.

Amiralul Harry Harris, comandantul U.S. Pacific Command, a fost întrebat dacă este autorizat să ordone navelor americane să navigheze în interiorul razei de 22 km din jurul oricărei insule artificiale şi a răspuns că nu are această autoritate. Harris a mai declarat, de asemenea, că niciun avion de recunoaştere american nu a zburat direct deasupra vreuneia dintre insulele disputate.

Întrebat de ce nu deţine acea autoritate, Harris a declarat: “Voi spune doar că Pacom prezintă secretarului opţiunile militare. Şi acele opţiuni vin cu o gamă complexă de oportunităţi în Marea Chinei de Sud şi suntem pregătiţi să executăm acele opţiuni când primim ordinul să o facem”.

Restricţiile par să fie un element al politicilor conciliatorii ale administraţiei Obama faţă de China, care s-au intensificat în ultimele câteva luni, înaintea vizitei pe care liderul chinez Xi Jinping o va efectua săptămâna viitoare la Washington.

În plus, administraţia Obama nu a luat până acum măsuri pentru a penaliza China pentru atacuri cibernetice la scară mare împotriva bazelor de date americane din sectorul guvernamental şi privat, deşi sunt planificate anumite sancţiuni.

China a construit în ultimii ani insule artificiale pe mai multe recifuri din Marea Chinei de Sud, în apropierea Insulelor Paracel şi Insulelor Spratly, lângă Filipine. Câteva naţiuni, inclusiv Vietnam, Filipine şi Malaezia, au contestat revendicările teritoriale ale Chinei în regiune.

După ce a ignorat activităţile de construire a insulelor timp de mai mulţi ani, administraţia Obama a început în acest an să preseze Beijingul să oprească construcţiile. Apelurile americanilor au fost ignorate.

Un amiral chinez a declarat recent că întreaga Mare a Chinei de Sud este teritoriu maritim chinez.

“Marea Chinei de Sud nu aparţine Chinei, aşa cum nici Golful Mexicului nu aparţine Mexicului”, a afirmat Harris.

Harris a declarat că nu este de acord cu restricţiile asupra navigării navelor americane în apropierea insulelor disputate, dar poziţia sa a fost respinsă de preşedintele american şi secretarul Apărării.

“Cred că trebuie să ne exercităm libertatea de navigare şi survol” în Marea Chinei de Sud, în zona acelor insule care de fapt nu sunt insule, a mai susţinut Harris.

Întrebat dacă a cerut permisiunea pentru o deplasare în apropierea insulelor, Harris nu a răspuns, menţionând doar că a pus la dispoziţie liderilor civili opţiuni politice pentru a face acest lucru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe