Bizar / Un incredibil “Curcubeu de foc” zărit deasupra Jamaicăi

Când condiţiile atmosferice permit, se poate vedea după-amiaza târziu un fenomen minunat: curcubeul de foc, care este alcătuit din mici cristale de gheaţă.
Curcubeu ciudat deasupra Jamaicăi
Curcubeu ciudat deasupra Jamaicăi (NASA.gov)

O femeie care a vizitat Jamaica a zărit un curcubeu incredibil pe cer.

Aşa numitul “curcubeu nor” a fost surprins în Ocho Rios, Jamaica şi turista a postat o fotografie cu acesta pe Facebook, încercând să afle despre ce era vorba.

Femeia a scris: “Mă aflam în Ocho Rios, Jamaica, săptămâna trecută. Se apropiau nori de furtună ... dar încă nu acoperiseră soarele. M-am uitat în sus şi am văzut acest... nu am văzut nimic asemănător în viaţa mea. Puteţi să explicaţi?”

Aceasta a adăugat: “Habar nu am despre ce a fost vorba. Am arătat cu degetul în sus şi am spus, ‘Oh, uitaţi-vă la soare’”.

“Apoi invitaţii din staţiune au început cu toţii să se uite şi să facă poze.”

Acel “curcubeu nor” este cunoscut sub numele de nor iridescent şi se formează la o altitudine de aproximativ 5.500 de metri. Este alcătuit din mici cristale de gheaţă. Soarele trebuie să fie la o altitudine de 58 de grade asupra liniei orizontului, astfel încât razele sale să poată pătrunde în cristale pentru a crea culorile curcubeului. Uneori, aceşti nori sunt numiţi “curcubee de foc”.

Expertul în fenomene atmosferice Les Cowley a declarat pentru National Geographic în 2013 că, deseori, aceste “curcubee de foc” apar după-amiaza târziu.

“În acele momente, norii cumulus împing straturile de aer de deasupra lor tot mai sus”, a declarat Cowley. “Pe măsură ce aerul este împins în sus, el se extinde şi se răceşte. Şi uneori, umiditatea din acel aer se condensează brusc în picături mici pentru a forma aşa numitul nor capac.”