Bizar: avion de luptă grecesc se prăbuşeşte în Spania peste o baracă franceză. 10 morţi


Fumul se ridică după prabuşirea unui avion de luptă F-16 la o bază militară din Albacete, Spania, 26 ianuarie 2015.
Fumul se ridică după prabuşirea unui avion de luptă F-16 la o bază militară din Albacete, Spania, 26 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Zona crepusculară: accident bizar petrecut la o zi după alegerile care au propulsat Syriza la conducerea Greciei - zece oameni au murit luni după ce un avion de luptă F-16 grecesc s-a prăbuşit peste un hangar european (francez).

Incidentul s-a petrecut la o bază militară situată în apropiere de Albacete, aproximativ 240 km sud-est de Madrid. Opt dintre victime erau membri ai personalului militar francez iar ceilalţi doi - piloţi greci, a declarat pentru CNN un oficial spaniol al apărării.

Avionul de luptă F-16 cu două locuri al forţelor aeriene greceşti s-a prăbuşit la decolare, la scurt timp după ora 15.00 (14.00 GMT), peste una din parcările bazei unde erau staţionate avioane de luptă din diferite ţări, dintre care două Alpha Jet, două Mirage 2000D şi două Rafale franceze, a declarat Ministerul francez al Apărării.

Alţi 21 de oameni au fost răniţi, conform unei declaraţii făcute de Ministerul spaniol al Apărării, care a adăugat că răniţii sunt fie francezi fie italieni.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi-a exprimat regretul pentru acest accident tragic.

“Aceasta este o tragedie care afectează întreaga familie NATO. Îmi exprim sincerele condoleanţe pentru familiile şi naţiunile celor care şi-au pierdut vieţile şi doresc o recuperare rapidă pentru cei răniţi”, a susţinut Stoltenberg într-o declaraţie.

“Avionul de luptă lua parte la un exerciţiu de pregătire în cadrul Programului NATO pentru Acţiuni Tactice, care urmăreşte să îmbunătăţească cooperarea multinaţională în operaţiunile aeriene”, a declarat secretarul general al alianţei.

În cadrul acestui program, la baza spaniolă s-au înscris 750 de participanţi – incluzând piloţi, echipe terestre şi echipe pentru alte forme suport – din 9 ţări: SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, Belgia, Danemarca şi Grecia, a raportat website-ul oficial al forţelor aeriene spaniole.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.