Biserica Catolică din Polonia recunoaşte că sute de preoţi au abuzat sexual minori

Papa Francisc
Papa Francisc (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Biserica Catolică din Polonia a publicat un raport în care a recunoscut că aproximativ 400 de preoţi au abuzat sexual copii şi minori în ultimele trei decenii, potrivit Deutsche Welle.

Conferinţa episcopilor polonezi a evidenţiat faptul că raportul statistic care acoperă perioada 1990-2018 a dezvăluit că 382 de preoţi au abuzat în total 624 de victime, inclusiv 198 de copii cu vârste sub 15 ani şi 184 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani.

“Ştim că este vorba doar de vârful iceberg-ului”, a declarat reporterilor iezuitul Adam Zak, de la Episcopia poloneză, coordonator cu protecţia copiilor şi tinerilor, la o conferinţă de presă, joi, în Varşovia.

“Biserica trebuie să fie fără pată şi fermă în stigmatizarea maleficului. Dar trebuie de asemenea să demonstreze milă faţă de vinovaţi dacă aceştia se luptă să se schimbe în interior, dacă regretă [acţiunile lor]”, a precizat arhiepiscopul Marek Jedraszewski.

Raportul reflectă concluziile publicate în luna februarie de organizaţia de caritate “Să nu îţi fie frică” (Bet Not Afraid), care se axează pe abuzurile comise în cadrul bisericii şi care susţine victimele preoţilor pedofili.

ONG-ul a prezentat Papei Francisc un document de 27 de pagini la un summit pe tema abuzării copiilor ce a avut loc luna trecută la Vatican şi la care au participat cei mai influenţi episcopi catolici din lume.

Raportul Be Not Afraid a documentat aproximativ 400 de cazuri de abuzuri comise de clerici din Biserica Catolică şi a detaliat cazurile a 85 de preoţi găsiţi vinovaţi pentru pedofilie, cazurile a 88 de preoţi ale căror presupuse abuzuri au fost expuse de mass media şi cazurile altor 95 acuzaţi de presupuse victime.

De asemenea, raportul ONG-ului susţine că 24 de arhiepiscopi şi episcopi sunt acuzaţi de muşamalizarea abuzurilor. În plus, spre deosebire de raportul Bisericii Catolice din Polonia, raportul Be Not Afraid include numele făptaşilor.

Joanna Scheuring-Wielgus, politician din opoziţia liberală care a adus o contribuţie importantă la întocmirea documentului referitor la victimele abuzate, a declarat joi că raportul bisericii poloneze a întinat memoria victimelor.

“Astăzi, Episcopia ... s-a apărat ca o instituţie, a apărat făptaşii şi nu a fost alături de victime”, a declarat ea, adăugând că Biserica Catolică a eşuat să abordeze problema despăgubirii victimelor.

Diverşi arhiepiscopi, luând cuvântul la o conferinţă de presă cu scopul de a proteja imaginea bisericii, au declarat că pedofilia nu este limitată doar la Biserica Catolică şi că majoritatea abuzurilor au loc în sânul familiilor.

Raportul Bisericii Catolice din Polonia a fost publicat în contextul în care Biserica Catolică a fost zguduită de multiple scandaluri privind abuzuri sexuale care au deteriorat imaginea Bisericii în întreaga lume. Biserica a fost criticată pentru că nu a făcut suficient şi nu acţionează eficient pentru a-i aduce pe vinovaţi în faţa justiţiei, în pofida promisiunilor suveranului pontif din 2014 de a aplica „zero toleranţă” faţă de aceste infracţiuni.

Pe fondul acestor evoluţii negative pentru Biserică, Papa Francisc a convocat luna trecută o întâlnire de urgenţă pentru a discuta această problemă. La finalul summit-ului, Papa a promis că va pune capăt practicii de muşamalizare a abuzurilor sexuale comise împotriva copiilor în cadrul Bisericii Catolice. Totuşi, s-ar putea ca mesajul său să fi fost diluat de remarcile controversate făcute înaintea începerii acestui summit, când Papa a declarat că persoanele care critică şi acuză în mod repetat Biserica Catolică sunt „prieteni, veri şi rude ale răului”, potrivit New York Post.

În această săptămână, cardinalul George Pell a fost condamnat miercuri la şase ani într-o închisoare australiană pentru pedofilie, potrivit Deutsche Welle, el fiind cel mai înalt oficial catolic condamnat până acum pentru abuzuri sexuale. Pell, care la un moment dat a contribuit la alegerea Papilor şi a fost responsabil de finanţele Vaticanului, a fost găsit vinovat în decembrie 2018 de molestarea a doi băieţi din corul bisericii de la Catedrala Sfântul Patrick din Melbourne în anii 1990.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe