Birourile Electorale refuză să verifice semnăturile "strânse" de candidaţii la locale

În pofida indignării opiniei publice privind falsificarea semnăturilor şi vicierea cu intenţie a procesului electoral de către unele partide sau candidaţi, Birourile Electorale din Bucureşti au refuzat să dea curs cererii Iniţiativei România de a verifica autenticitatea semnăturilor de pe listele de susţinători pentru candidaţii şi partidele care intenţionează să candideze la alegerile locale din iunie.
Buletine de vot.
Buletine de vot. (youtube.com)

Birourile electorale din Bucureşti s-au spălat pe mâini în ceea ce priveşte răspunderea verificării autenticităţii semnăturilor strânse suspect de repede de către unii dintre candidaţii la alegerile locale.

Iniţiativa România, care, în data de 25 aprilie a cerut Birourilor electorale verificarea autenticităţii semnăturilor de pe listele de susţinători pentru candidaţii şi partidele care intenţionează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016 a primit răspunsuri de la Birourile electorale, toate refuzând sub varii motive să dea curs cererii asociaţiei.

În consecinţă, reprezentanţii IR le recomandă cetăţenilor care au informaţii sau probe privind falsificarea semnăturilor de pe listele de susţinere să se adreseze DNA şi cer partidelor politice parlamentare iniţierea unei dezbateri publice şi modificarea legii pentru coborârea pragului de semnături necesare pentru a candida.

Redăm comunicatul remis de Iniţiativa România redacţiei Epoch Times pe acest subiect:


„Răspunsurile birourilor electorale la cererea Iniţiativei România de verificare a autenticităţii semnăturilor. Poliţia şi Parchetul, sesizate.

Iniţiativa România a cerut pe 25 aprilie 2016 Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal şi birourilor electorale de sector verificarea autenticităţii semnăturilor de pe listele de susţinători pentru candidaţii şi partidele care intenţionează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016. (https://goo.gl/PD0D30

Conform investigaţiilor, informaţiilor şi declaraţiilor publice şi având în vedere termenele foarte scurte de strângere a semnăturilor de susţinere a candidaţilor (de 2-3 zile, în unele cazuri), există suspiciuni rezonabile că parte dintre acestea au fost făcute şi folosite cu încălcarea legii, prin fals şi uz de fals şi folosirea influenţei politice a unor persoane cu funcţii de conducere în partide.

Din răspunsurile primite până la această oră de la birourile electorale reiese:

- Biroul Electoral Central a respins cererea IR argumentând că „aspectele sesizate excedează atribuţiile BEC”;
- Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a trimis sesizarea formulată de Iniţiativa România către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru verificarea autenticităţii semnăturilor;
- Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins cererea IR argumentând că „aspectele semnalate exced atribuţiilor” sale;
- Biroul Electoral al Sectorului 2 a respins cererea IR de verificare a autenticităţii semnăturilor argumentând că nu este de competenţa lui;
- Biroul Electoral al Sectorului 4 a trimis cererea IR către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, „având în vedere că din conţinutul sesizării […] rezultă posibila săvârşire a unor fapte penale”.

Pentru că birourile electorale nu verifică autenticitatea semnăturilor de pe listele de susţinere a competitorilor electorali, Iniţiativa România:

1. Recomandă persoanelor care au informaţii sau probe privind falsificarea semnăturilor de pe listele de susţinere şi au cunoştinţă de persoane cu funcţii de conducere în partide care au cerut sau coordonat falsificarea semnăturilor să informeze Direcţia Naţională Anticorupţie, menţionând numărul de înregistrare al denunţului depus de IR la DNA în legătură cu aceste liste (8844/250420);
2. Solicită partidelor parlamentare iniţierea unei dezbateri publice şi modificarea legii pentru coborârea pragului de semnături necesare pentru a candida sau înlocuirea lui cu alte condiţionalităţi, precum şi eliminarea ambiguităţilor legale privind responsabilităţile instituţiilor în verificarea autenticităţii semnăturilor.

Solicităm aceste lucruri având în vedere şi:

- indignarea reală şi legitimă a cetăţenilor români şi a opiniei publice privind falsificarea semnăturilor şi vicierea cu intenţie a procesului electoral de către unele partide sau candidaţi;
- limitarea dramatică a încrederii în partidele politice, instituţiile statului şi procesele democratice într-un stat de drept.

Iniţiativa România”

Reamintim că pe 25 aprilie a.c. Iniţiativa România a depus un denunţ penal la DNA care vizează falsificarea semnăturilor pe listele de susţinători ale candidaţilor la alegerile locale din Bucureşti. Printre cei vizaţi sunt Cătălin Predoiu, Cristina Pocora, Gabriela Firea, Cristian Popescu Piedone sau Robert Turcescu.

Mai mult, organizaţia a adresat o cerere şi Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal şi birourilor electorale de sector pentru verificarea autenticităţii semnăturilor de pe listele de susţinători pentru candidaţii şi partidele care intenţionează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne