Birmania, Yangon: Zeci de jurnalişti protestează împotriva arestării unei colege

Un protestatar scrie pe o pancardă textul „Stop arestului politic”. Zeci  de jurnalişti din Birmania au organizat o adunare publică în Yangon  pentru a protesta împotriva pedepsei cu  închisoarea, aplicată uneia dintre colegele lor, 5 ian 2014.
Un protestatar scrie pe o pancardă textul „Stop arestului politic”. Zeci de jurnalişti din Birmania au organizat o adunare publică în Yangon pentru a protesta împotriva pedepsei cu închisoarea, aplicată uneia dintre colegele lor, 5 ian 2014. (Soe Than WIN / AFP / Getty Images)

Ma Khine, reporter de la Daily Eleven, va trebui să execute trei luni de închisoare pentru "defăimare". Este vorba despre primul jurnalist trimis la închisoare sub preşedinţia reformistului Thein Sein. Reportera investiga unele acuzaţii de corupţie. Secretarul presei birmane declară: "Precedent periculos".

În această dimineaţă, marţi 7 ianuarie, zeci de jurnalişti din Birmania au organizat o adunare publică în Yangon, cel mai mare oraş al ţării, pentru a protesta împotriva pedepsei cu închisoarea aplicată uneia dintre colegele lor, care investiga un caz de corupţie. Demonstraţiile de stradă, mai ales în acest caz în care este vorba de mass-media şi presă, sunt un fenomen rar în fosta Birmanie, naţiune guvernată de peste 50 de ani de către o dictatură militară feroce şi care, din 2011, s-a angajat într-un lung proces de reforme în cheie democratică.

Jurnaliştii - mai mult de 60, potrivit unor surse locale - au afişat bannere pe străzile din capitala comercială a Birmaniei, etichetând drept ilegitimă şi contrară drepturilor omului condamnarea lui Ma Khine, o colegă de la Daily Eleven, la trei luni de închisoare. Cel care a emis hotărârea atacată, este un tribunal din Statul Karenni, în estul ţării. Luna trecută, jurnalista a fost pusă sub acuzare pentru intrare prin efracţie în domiciliu, limbaj ofensator şi defăimare, relatează Asia News.

Demonstranţii au purtat tricouri negre şi au scandat sloganuri, cum ar fi: "Noi nu vrem ameninţări la adresa libertăţii presei". Printre pancardele prezentate a fost una pe care scria: "Dreptul la informaţie este vital pentru o democraţie".

Ma Khine este primul jurnalist condamnat sub conducerea preşedintelui Thein Sein: a fost dată în judecată de către un avocat, după ce a vizitat casa acestuia pentru un interviu programat şi legat de un caz de corupţie. Avocatul s-a arătat deranjat de întrebările reporterei şi a invitat-o să părăsească apartamentul. Câteva zile mai târziu, a intentat un proces împotriva ei. Judecătorul putea impune o amendă, spune directorul de la Daily Eleven, Wai Phyo, dar a "impus în mod deliberat o pedeapsă cu închisoarea pentru a ameninţa nu numai reporterii, dar, de asemenea, principiul libertăţii presei".

În ultimii ani, ziarele şi jurnaliştii din Birmania au câştigat o mai mare libertate decât în trecut, în timpul dictaturii militare, datorită reformelor preşedintelui Thein Sein în domeniile economic, social şi politic. El a eliminat o mare parte a cenzurii şi a permis publicaţii ale unor entităţi media private, pentru prima dată în peste 50 de ani.

Anterior, reporterii erau constrânşi, în munca lor, de interdicţii şi obligaţii, unele dintre cele mai restrictive din lume, supraveghere zi de zi, monitorizarea telefonului şi a comunicaţiilor, verificarea prealabilă a materialului. Cu toate acestea, chiar şi astăzi unele publicaţii sunt supuse unor inspecţii, verificări şi reclamaţii, promovate în special de către agenţiile guvernamentale, pe baza (presupusei) infracţiuni de "defăimare". Kyaw Myint, secretar general al Presei din Birmania, a colaborat la organizarea protestului pentru că - a spus el - "Nu vrem ca sentinţa unui coleg să se transforme într-un precedent periculos".