Biriş: Nu înţeleg ce obraz are Tudose. Cine i-a băgat în program impozitul pe cifra de afaceri?! Tata Mare? Soros?

Fostul secretar de stat Gabriel Biriş nu înţelege "ce obraz are" premierul să vină "să spună că da, nu susţine impozitul pe cifra de afaceri", din moment ce chiar el s-a prezentat în faţa Parlamentului cu această măsură inclusă în programul de guvernare pentru care a cerut votul de învestitură.
Gabriel Biriş
Gabriel Biriş (Epoch Times România)

Nemulţumit de cele mai recente experimente PSD din domeniul fiscal, fostul secretar de stat tehnocrat Gabriel Biriş atrage atenţia că, deşi Guvernul Tudose a renunţat la impozitul de cifra de afaceri, măsură care pusese pe jar mediul de afaceri, mai sunt încă alte absurdităţi în prezent pe masa discuţiilor.

"Văd că (şi) subiectul cu impozitul pe cifra de afaceri a fost închis. Bine. Rău e că încă mai discutăm alte absurdităţi", a remarcat Gabriel Biriş, pe pagina sa de Facebook, prezentând trei dintre ele mai jos.

1. Split payments la TVA. Va bloca economia reală şi sistemele informatice ale ANAF. Singurii care ar putea avea ceva de câştigat pe termen scurt sunt băncile, care vor încasa venituri suplimentare semnificative pentru administrarea acestor conturi. Nu cred însă că băncile îşi doresc asta.

2. "Taxa de solidaritate" botezată aşa pentru că PSD îi e frică să spună pe nume ce vrea: impozit progresiv. Adică distrugerea cotei unice, pe care unii de acolo o urăsc din toată fiinţa lor... Adică supraimpozitarea clasei mijlocii, clasa pe care tot PSD declară că vrea să o stimuleze... Banii luaţi în plus nici măcar nu ajung însă pentru a compensa o altă măsură din program: neimpozitarea dividendelor (da, inclusiv alea reţinute de societăţile cu acţiuni la purtător!), măsură care numai în ajutorul clasei mijlocii nu este!

3. Contribuţiile calculate la salariul minim pentru angajaţii cu normă parţială. Eu nu pot să înţeleg cum pot unii să repete aceleaşi tâmpenii iarăşi şi iarăşi... În 2015 ANAF a pornit maşinăria de printat decizii pentru CASS la minim pentru cei care obţineau venituri ocazional din dividende (8 lei de la SIF), din dobânzi (2 lei pentru dobânda la alocaţia copilului) sau alte venituri. După ce s-au emis 183.000 de decizii care nu puteau fi colectate de ANAF, maşina a fost oprită şi dată o amnistie. După care, în noul Cod Fiscal nu numai că nu au corectat tâmpenia, dar au şi lărgit-o cu cei fără venituri 6 luni... De abia în 2016 am reuşit să o corectăm şi să facem plata CASS opţională pentru aceşti oameni (măsură a fost propusă de mine, dar adoptată doar cu largul suport al şefului de atunci al Comisiei buget-finanţe din Cameră, fostul ministru de Finanţe Viorel Ştefan). Se pare că în PSD sunt unii care o ţin pe a lor: MINIM, MINIM! Cum zicea prietenul Naumovici: BATMAN, BATMAN!!!

"Subiecte serioase, precum cele propuse săptămâna trecută de AOAR - mai încolo... P.S.: Nu înţeleg ce obraz are premierul să vină să spună că da nu susţine impozitul pe cifra de afaceri... Cine i-a băgat chestia asta în programul cu care s-a dus în Parlament să ceară votul de învestitură? Tata Mare? Soros?", a mai precizat Gabriel Biriş.