Birchall, despre 10 august: TOŢI cei care au încălcat legea trebuie să răspundă!

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, a declarat, luni, că speră ca dosarul “10 august” să nu fie tergiversat şi că toţi cei vinovaţi de încălcarea legii în timpul acelor evenimente trebuie să răspundă în faţa legii.

“Nu pot să las să treacă această zi fără să amintesc că 10 august va rămâne pentru totdeauna în istoria României ca ziua în care românii au demonstrat lumii întregi că dreptul lor de a protesta nu poate fi gazat. Referitor la controversele ce îi privesc pe responsabilii de aceste evenimente tulburi din istoria noastră recentă, pentru că mulţi dintre voi mi-aţi scris şi astăzi, am să spun ceea ce am spus întotdeauna: TOŢI cei care au încălcat legea trebuie să răspundă în faţa legii! TOŢI! Sper ca acest dosar să nu fie tergiversat în justiţie. Românii cinstiţi şi de bună credinţă merită respectul de a şti adevărul!”, a precizat Birchall, pe pagina sa de Facebook.

Remarcile fostului ministru al Justiţiei vin în contextul în care, luni, Curtea de Apel se pregăteşte să dea o decizie în legătură cu soluţia DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul “10 august”. Astfel, potrivit deciziei instanţei, şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz vor fi citaţi să se prezinte astăzi la proces.

Reamintim că, pe data de 4 august, pe fundalul nemulţumirii stârnite în spaţiul public, procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat în parte ordonanţa de clasare a acuzaţiilor împotriva şefilor Jandarmeriei dispusă de procurorul de caz Doru Stoica. Asta deşi - potrivit G4Media - a lucrat “aproape un an de zile cot la cot” cu el la dosarul “10 august”.

Mai exact, s-a dispus reluarea urmăririi penale faţă de Laurenţiu Cazan, Sebastian Cucoş, Ionuţ Sindile şi Mihai Chirica Dan (MAI) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă sau favorizarea făptuitorului.