Birchall convoacă în regim de urgenţă Comisia pentru MCV: Ne-a trecut glonţul pe lângă ureche

Ana Birchall
Ana Birchall (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat marţi, după publicarea raportului MCV, un raport deosebit de critic la adresa statului român condus de PSD, că a hotărât să convoace în regim de urgenţă Comisia MCV la nivel naţional, pentru a discuta un plan de măsuri vizând implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Totodată, Birchall s-a declarat întristată de tonul concluziilor experţilor europeni dar a ţinut să sublinieze că nu trebuie uitat de unde s-a plecat, respectiv faptul că România a fost în pragul activării articolului 7. Potrivit ministrului, realmente ne-a trecut glonţul pe la ureche.

"Am decis să convoc urgent Comisia MCV în care sunt reprezentate toate instituţiile judiciare din România şi fac apel la acestea să răspundă pozitiv la invitaţie. Va fi cea mai extinsă şi reprezentativă reuniune a comisiei MCV la nivel naţional. E momentul să concepem un plan de acţiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor. Fiecare instituţie trebuie să îşi facă propria analiză şi să vină cu un plan de măsuri", a declarat Birchall, citată de hotnews, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat concluziile Raportului MCV.

Ana Birchall a mai precizat că raportul Comisiei Europene o "amărăşte", dar a ţinut să sublinieze că, raportat la activitatea Ministerului Justiţiei, oficialii europeni remarcă "într-o manieră pozitivă" demersurile pe care le-a promovat: "Personal, mă amărăşte acest raport. Din punct de vedere al activităţii Ministerului Justiţiei, în partea a doua, pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat".

"Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 - aprilie 2019 şi aprilie 2019 - prezent. În ceea ce priveşte activitatea Guvernului României, prin Ministerul Justiţiei, în ceea ce priveşte a doua perioadă analizată în raport, sunt cel puţin şapte aprecieri pozitive explicite la ministrul Justiţiei sau la Ministerul Justiţiei. Cu titlu de exemplu, în iulie 2019 ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţii legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări. Acelaşi raport menţionează în termeni de progres faptul că la nivelul Ministerului Justiţiei, un grup de lucru, în consultare cu toate organismele judiciare şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor au o analiză în evaluare", a declarat Birchall.

"Sigur că ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun"”a adăugat ministrul Justiţiei.

Reamintim că astăzi Comisia Europeană a adoptat ultimul său raport privind evoluţia situaţiei din România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare. Situaţia nu arată deloc bine pentru ţara noastră, vom rămâne practic "oaia neagră" a Europei pentru că Bulgaria va scăpa de MCV.

"Raportul publicat astăzi face un bilanţ al evoluţiei situaţiei din luna noiembrie 2018 până în prezent. În raport se constată că, în perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit să îşi exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autorităţile române cu privire la evoluţia situaţiei în materie de reformă a sistemului judiciar şi de luptă împotriva corupţiei. De fiecare dată, Comisia a constatat o involuţie faţă de progresele înregistrate în anii precedenţi, situaţie care constituie o sursă de preocupare majoră", reiese dintr-un comunicat al Executivului UE.

Comisia Europeană a transmis că regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanţă cu poziţiile exprimate de celelalte instituţii în această privinţă. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.