Bill Gates apără China: "A făcut o mulţime de lucruri corect" / Critică SUA pentru răspunsul la pandemia virusului Wuhan


Fondatorul Microsoft, Bill Gates.
Fondatorul Microsoft, Bill Gates. (Captură Foto)

Miliardarul Bill Gates, cunoscut pentru entuziasmul cu care propovăduieşte programe de vaccinare în masă, a apărat vehement răspunsul iniţial al Chinei la focarul de virus Wuhan, duminică, la postul CNN, spunându-i moderatorului - Fareed Zakaria - că ţara comunistă - care a arestat avertizori şi jurnalişti şi a minţit cu privire la transmisibilitatea de la om la om - „a făcut multe lucruri corect”.

"Cum aţi reacţiona la acuzaţia că cei din China au muşamalizat asta? Practic ei au înşelat restul lumii şi, ca urmare, ar trebui să fie traşi la răspundere într-un fel pentru asta?", a întrebat Zakaria.

Gates a răspuns: "Ei bine, nu cred că este un lucru oportun, deoarece nu afectează modul în care acţionăm astăzi. Ştiţi, China a făcut multe lucruri în regulă. La început, ca orice ţară în care apare un virus, privind înapoi poţi spune că au ratat unele lucruri", adăugând" că: "Unele ţări au răspuns foarte repede şi şi-au pus testele în funcţiune şi au evitat incredibilele dureri economice - şi este trist că inclusiv în SUA te-ai fi aşteptat să facă bine aşa ceva, dar au făcut deosebit de slab - însă nu a venit timpul să vorbim despre asta".

Apoi, Gates a sugerat că acesta este momentul "să luăm marea ştiinţă pe care o avem, faptul că suntem împreună, să rezolvăm testarea şi tratamentele şi să obţinem acel vaccin şi să minimizăm cheltuielile de trilioane în dolari şi multe lucruri pe care nu le poţi estima bine în termeni economici, care sunt groaznici referitor la situaţia în care ne aflăm".

"Asta este o distragere", a adăugat Gates, despre învinovăţirea regimului comunist chinez. "Cred că sunt spuse multe lucruri incorecte şi nedrepte".

Bill Gates este unul dintre cei mai mari donatori ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

OMS a fost acuzată de la începutul izbucnirii dimensiunii internaţionale a crizei cauzate de virusul Wuhan, de ascunderea focarului, muşamalizarea gravităţii bolii - după ce, pe 14 ianuarie, afirma că boala nu se transmite de la om la om în ciuda datelor care arătau clar opusul. Apoi directorul agenţiei ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut ţărilor, la începutul lunii februarie, să nu blocheze fluxul de călători chinezi - deşi Rusia închisese graniţa cu China şi SUA, blocase deja intrarea călătorilor din China. Anunţul a stârnit proteste şi critici vehemente în comunitatea medicală care atrăgeau atenţia că o asemenea recomandare favoriza răspândirea virusului în afara Chinei.

Pentru luările de poziţie care au favorizat China - şi mai mult decât atât - chiar răspândirea virusului în afara ei - preşedintele american Donald Trump a anunţat că blochează temporar fondurile OMS, iar secretarul de stat Mike Pompeo a anunţat că intenţionează o reorganizare a agenţiei ONU.

Imediat după tăierea fondurilor pentru OMS de către Administraţia Trump, China a anunţat că îşi va creşte finanţarea faţă de agenţia care ar trebui să se ocupe de sănătatea publică globală.

Afilierea lui Gates la China nu este singulară în cadrul OMS. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avut o poziţie asemănătoare de la începutul pandemiei, în ciuda lipsei de transparenţă a Chinei - care a cerut laboratoarelor să şteargă datele şi să distrugă cercetările, a închis piaţa de animale Huanan din Wuhan, unde afirmase că îşi avea originea virusul şi a închis chiar laboratorul din Shanghai care îndrăznise, la începutul lunii ianuarie, să publice secvenţa genomică a virusului pe siteuri de profil open source, pentru a permite cercetătorilor să producă kituri de testare, în ciuda unui ordin emis de agenţiile de sănătate publică din China.