Big Farma capătă acces la datele ADN-ului consumatorilor

(Captură Foto)

Compania farmaceutică majoră GlaxoSmithKline a semnat un acord de 4 ani cu 23andMe, o companie specializată în teste genetice, care deţine o masivă bază de date cu informaţii privind ADN-ul.

Parteneriatul anunţat săptămâna trecută se va concentra pe dezvoltarea de noi tratamente cu medicamente, eventual începând cu cele pentru boala Parkinson.

Aproximativ 5 milioane de persoane şi-au depus o mostră de ADN la 23andMe pentru a-şi descoperi trecutul ancestral şi informaţii generale despre sănătatea lor, precum şi anumite afecţiuni sau boli la care ar putea fi predispuşi.

Totuşi, clienţilor nu li se cere să participe la acordul în valoare de 300 milioane de dolari.

“Principala noastră prioritate este clientul, fiecare persoană având opţiuni de a participa la cercetare. Ca întotdeauna, clienţii aleg dacă vor participa sau nu la cercetare”, a afirmat Anne Wojcicki, director general al 23andMe, într-o postare pe un blog. “Clienţii pot alege să participe sau să nu participe în orice moment”.

Deşi există opţiunea de a renunţa la cercetare, nu toţi clienţii vor cunoaşte toate detaliile acordului de utilizare şi multe persoane au temeri legate de confidenţialitate. Unele persoane poate au depus material genetic sperând să afle mai multe despre provenienţa membrilor familiilor lor, fără să realizeze la ce altceva ar putea fi folosite datele personale.

Spre deosebire de informaţii personale importante care ar putea fi vândute şi cumpărate de o companie, precum adrese de email şi numere de telefon, datele privind ADN-ul nu pot fi schimbate sau înlocuite.

De la sfârşitul anului 2007, compania 23andMe a devenit cunoscută pentru că oferea teste genetice la preţ redus. "Oferiţi salivă într-o eprubetă, trimiteţi-o companiei şi aceasta va analiza mii de porţiuni ale ADN-ului vostru care variază de la o persoană la alta – şi care sunt responsabile pentru unele dintre trăsăturile noastre."

Potrivit unui articol publicat de Scientific American, FDA, cu care 23andMe a fost în conflict timp de aproape 5 ani, este îngrijorată cu privire la acurateţea testelor realizate de 23andMe, de adevăratul scop şi, prin urmare, agenţia, nu are niciun indiciu în legătură cu pericolele reale pe care le reprezintă acele teste. Personal Genome Service, oferit de 23andMe, nu a fost creat pentru a fi în principal un proiect medical. De fapt, este un mecanism care urmăreşte să fie o componentă a unei operaţiuni masive de colectare de informaţii de la un public neavizat.