Big Brother în acţiune: Cartelele PrePay se vor da pe buletin

Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM ), în imagine, Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei
Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM ), în imagine, Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei (Epoch Times România)

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care utilizatorii de cartele pre-plătite vor fi obligaţi să depună un act de identitate la operatorii de telefonie mobilă, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, a declarat miercuri, Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc.

În caz contrar, "operatorul de telefonie mobilă va sista serviciul până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela", a mai informat Ministrul Justiţiei, precizând că în ultima şedinţă a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ "pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale."

Potrivit Ministrului Justiţiei, modificarea legislativă îi vizează şi pe agenţii economici, care vor trebui să depună documente de constituire a societăţii. La rândul lor, operatorii de telefonie mobilă au obligaţia de a notifica toţi deţinătorii de cartele preplătite cu privire la această obligaţie, informează TVR.

Cazanciuc a mai precizat că, din momentul intrării în vigoare a legii, toţi cei care vor dori să achiziţioneze cartele pre-plătite vor avea obligaţia de a depune un document de identitate, persoanele juridice având obligaţia de a depune documente de constituire a societăţii

Proiectul de act normativ urmează să intre imediat în dezbaterea Parlamentului, a mai informat ministrul.

Reamintim că propunerea de înregistrare a cartelelor preplătite a fost promovată intens, vara trecută, de deputatul PSD Sebastian Ghiţă, apropiat al premierului Ponta şi cel ce controlează România TV.

În România, explica în iulie deputatul PSD Sebastian Ghiţă, "există goluri legislative în ceea ce priveşte securitatea, cybersecuritatea, supravegherea convorbirilor telefonice, a internetului, a platformelor sociale şi a activităţii potenţialilor infractori în general". Prea des, se exprima Ghiţă, se protejează libertatea la infracţiune, invocând dreptul cetăţeanului la intimitatea sa.

Unul din marile goluri legislative, opina Ghiţă, este reprezentat de regimul cartelelor pre-paid, care nu permite identificarea utilizatorului. Acest lucru ar putea fi exploatat de terorişti şi infractori, explica deputatul. În consecinţă, Ghiţă a cerut ca nimeni să nu mai poată cumpăra cartele telefonice preplătite fără a da operatorului CNP-ul personal, astfel încât dacă există suspiciuni de folosire a cartelei în scopuri conexe terorismului sau pentru infracţionalitate, posesorul cartelei să poată fi cât mai operativ identificat.

Pasul următor propus de Ghiţă, în plin scandal Edward Snowden, care a arătat că guvernele lumii îşi spionează propriii cetăţeni, era monitorizarea internetului, ca nu cumva reţelele de proxenetism si prostituţie, cităm "să se mute din discoteca de la Mizil pe Facebook".

"Cred foarte tare că serviciile româneşti ar trebui, fie în relaţie cu ceilalţi parteneri de afară, fie ele direct, să îşi construiască astfel de instrumente [de tip PRISM]. Dacă nu şi-au şi construit. Oricum, un mandat de la un judecător, pentru că fără un mandat de la un judecător nu se poate vorbi de nimic, conţine astăzi posibilitatea ca un cetăţean să aibă interceptate toate mijloacele de comunicaţie electronice, aici referindu-ne şi la ceea ce a făcut în trecut, pe reţele de socializare, pe internet, şi credeţi-mă log-urile, history-urile, îţi arată totul, ce face acum şi ce face pe perioada mandatului.", justifica în iulie deputatul PSD "necesitatea" încălcării dreptului la intimitate a cetăţenilor români.

Premierul Ponta şi-a afirmat la momentul respectiv sprijinul pentru planurile lui Ghiţă şi a informat că decizia de urmărire a cartelelor pre-plătite a fost deja luată de către Consiliul de Securitate şi Apărare a Ţării (CSAT) în luna august a anului 2012, imediat după atentatul din Bulgaria, unde pentru organizarea atentatului, teroriştii au folosit cartele pre-plătite.

Din august 2012, se lucrează la procedurile de implementare a acestui proiect, având în vedere că în România sunt peste 10 milioane de utilizatori de cartele pre-paid, declara Ponta pe 17.07.2013.