Biden şi Poroşenko discută despre criza din Ucraina

În mijlocul tensiunilor amplificate între Ucraina şi Rusia, vicepreşedintele american l-a sunat pe liderul de la Kiev pentru a discuta despre întreaga situaţie. În acelaşi timp, Putin, aflat într-o nouă vizită în Crimeea a declarat că ţara sa va lua măsuri pentru a consolida securitatea peninsulei.
Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden l-a sunat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko pentru a discuta despre conflictul continuu din peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în urmă cu peste doi ani.

„Vicepreşedintele a susţinut că SUA a transmis Rusiei mesajul că lumea priveşte şi a subliniat nevoia calmării situaţiei. În plus, el a cerut Ucrainei să manifeste cumpătare”, conform unei declaraţii a Casei Albe publicate vineri.

Crimeea şi-a declarat independenţa de Ucraina în 17 martie 2014 şi a cerut oficial să devină parte a Rusiei după un referendum în care 96,8% dintre participanţi au votat pentru secesiune. Kievul, SUA şi aliaţii lor nu recunosc referendumul şi susţin că peninsula a fost anexată ilegal de către Moscova.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat în această săptămână după ce Serviciul Federal rus pentru securitate a declarat miercuri că a oprit o incursiune a armatei ucrainene în Crimeea în weekendul care a trecut, adăugând că doi ruşi ar fi fost ucişi în acele evenimente.

Oficialii ucraineni, totuşi, au negat acuzaţiile şi au declarat că Rusia inventează un motiv pentru o “intervenţie” suplimentară în conflictul ucrainean.

La începutul acestei luni, preşedintele ucrainean Poroşenko a ordonat tuturor unităţilor armatei ţării, situate în apropierea Crimeei şi în regiunea estică Donbas, să fie pregătite pentru luptă.

După amplificarea tensiunilor, preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat vineri Crimeea şi a declarat că Moscova va discuta despre luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea securităţii în peninsulă.

În plus, el a precizat că Rusia nu va rupe niciodată relaţiile diplomatice cu Ucraina, în ciuda tensiunilor recent amplificate.

A fost cea de-a cincea vizită a lui Putin în Crimeea de la referendumul din 2014.

În acelaşi timp, Kievul este implicat într-un război separatist în regiunile est-ucrainene Lugansk şi Doneţk împotriva rebelilor susţinuţi de Rusia. Conflictul din estul Ucrainei, început în aprilie 2014, s-a soldat cu aproximativ 9.500 de morţi şi peste 21.000 de răniţi, conform NATO.