Biden îl ignoră pe Erdogan şi refuză să aprobe o cerere de conversaţie telefonică

Vicepreşedintele american Joe Biden şi preşedintele turc Recep Erdogan în Istanbul, 23 ianuarie 2016.
Vicepreşedintele american Joe Biden şi preşedintele turc Recep Erdogan în Istanbul, 23 ianuarie 2016. (Captură Foto)

În ciuda deteriorării relaţiilor SUA - Turcia din ultimii ani, în special din cauza achiziţionării, de către Ankara, a unui sistem de rachete ruseşti S-400 din Rusia - a măsurilor de blocare a participării Turciei la programul F-35 - accepţiunea era, în general, că Trump are o „relaţie specială” cu autoritarul Recep Erdogan, care nu a permis niciodată lucrurilor să ajungă la punctul de rupere. Acesta este probabil motivul pentru care administraţia nu a apăsat niciodată pe pedala care ar fi declanşat sancţiuni semnificative asupra Turciei pentru apropierea de Rusia.

Dar lucrurile par să se schimbe. Joe Biden a jurat să-l „confrunte” pe Erdogan şi deja se pare că preşedintele turc a încasat o lovitură. "Cu doar şapte zile până la preluarea funcţiei de către Joe Biden, prezumtivul nou locuitor la Casa Albă nu a răspuns încă cererii preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a avea o conversaţie telefonică - un tratament neobişnuit având în vedere că Turcia are a doua armată din NATO, ca mărime", relatează joi publicaţia Middle East Eye.

"Trei persoane familiarizate cu problema au declarat pentru Middle East Eye că biroul lui Erdogan a solicitat o convorbire la telefon cu Biden luna trecută, dar câteva săptămâni mai târziu nu a fost încă stabilită nicio conversaţie", se menţionează în raport.

Erdogan este printre ultimii lideri mondiali care l-au felicitat pe Biden pentru victoria sa - aproape de sfârşitul lui noiembrie.

Cealaltă palmă pentru Turcia este faptul că Biden l-a numit recent pe Brett McGurk în funcţia de coordonator al departamentului pentru Orientului Mijlociu din Consiliul Naţional de Securitate. În perioada Obama şi în prima jumătate a administraţiei Trump, McGurk a supravegheat sprijinul SUA către forţele kurde siriene, pe care Ankara le-a numit „suporteri ai terorismului”.

McGurk a fost atât un susţinător major al kurzilor, cât şi un critic al militanţilor sunniţi susţinuţi de Turcia în Idlib, pe care i-a etichetat de mai multe ori terorişti Al-Qaeda.

După cum notează Axios despre McGurk, el va fi „responsabil pentru coordonarea politicilor SUA nu numai în Siria, ci şi în Iran, Irak şi Libia, toate acestea fiind zone importante pentru Turcia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe