Berlusconi îşi va ispăşi sentinţa prin muncă în folosul comunităţii

Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)

Fostului premier al Italiei, Silvio Berlusconi, a fost condamnat la ispăşirea sentinţei sale prin prestarea de servicii sociale în folosul comunităţii, după ce Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat la 4 ani pentru fraudă fiscală, pedeapsă ce a fost în fapt redusă la zece luni şi jumătate.

Berlusconi va ajuta bătrânii dintr-un centru de îngrijire din Milano. Numele institutului în care Berlusconi va lucra cel puţin o dată pe săptămână, timp de cel puţin patru ore consecutive pe zi, este Fondazione Sacra Famiglia.

Berlusconi nu va fi aruncat în închisoare pentru că legile italiene, în general, interzic pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care au vârsta de peste 60 de ani. Alegerea pedepsei s-a făcut între arestul la domiciliu şi serviciul în folosul public. Berlusconi a reuşit să obţină cea de-a doua variantă, astfel că el poate susţine discursuri politice pentru campania electorală a alegerilor europene, care se apropie.

Cu toate acestea, Berlusconi trebuie să fie precaut în remarcile sale obişnuite cu privire la ceea ce el afirmă că este "un sistem judiciar politizat" care îl "persecută". Astfel de atacuri împotriva sistemului judiciar ar putea duce la executarea condamnării sale prin arest la domiciliu, în locul serviciului în folosul comunităţii. Într-o notă adresată instanţei de judecată, Berlusconi a declarat că atacurile sale la adresa sistemului judiciar nu sunt grave şi că le face doar în scopuri politice.

De-a lungul vremii Berlusconi a apărut pe banca acuzaţilor într-o mulţime de procese, cu acuzări ce variază de la fraudă fiscală şi mafie, până la plătirea unei prostituate minore. El a fost condamnat de justiţia italiană (Curtea Supremă de Casaţie), doar o singură dată, în cazul fraudei fiscale, în calitate de şef al companiei de televiziune Mediaset.

Berlusconi a susţinut că nu a avut parte de un proces echitabil şi că judecătorii au fost părtinitori, urmărind "eliminarea" sa din funcţia publică deţinută.

Amintim că Silvio Berlusconi a fost exclus din Senatul de la Roma după 20 de ani de viaţă parlamentară, când 200 de senatori, din cei 321, au votat pentru demiterea sa din funcţia de membru al parlamentului.

"Este o zi amară pentru mine şi o zi de doliu în Italia. Magistratura comunistă a ajutat forţele de stânga să preia puterea", declara fostul premier italian cu câteva minute înainte de excluderea sa din Senat, vorbind în faţa susţinătorilor săi.

"Este o zi de doliu pentru lege, pentru drept, pentru democraţie", afirma atunci Silvio Berlusconi, "Niciun lider politic din lume nu a fost supus vreodată persecuţiilor pe care le-am trăit eu", adăugând că se simte ca şi cum ar fi "în faţa unui pluton de execuţie", după "o lovitură de stat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe