Berlusconi învinuit de mituirea unor martori

Fostul premier italian Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (Captură Foto)

Fostul prim-ministru italian, Silvio Berlusconi, a fost chemat joi în faţa unui tribunal, fiind acuzat de mituirea unui martor într-un proces în care era învinuit de sex cu o minoră, în 2013, a declarat unei surse din Justiţia italiană.

Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, de centru-dreapta, este acuzat de mituirea unui pianist la petrecerile deochiate cunoscute sub numele de "Bunga Bunga". Mita ar fi fost dată în schimbul unei mărturii false la procesul deschis împotriva lui Berlusconi.

Noul procesul va începe în oraşul toscan Siena în februarie, a declarat sursa, imediat înainte de alegerile naţionale, care trebuie să aibă loc în luna mai.

Berlusconi, care a deţinut funcţia de premier de patru ori, acum în vârstă de 81 de ani, neagă mituirea şi a susţinut întotdeauna că petrecerile de la reşedinţa sa luxoasă de lângă Milano nu erau ieşite din comun.

Noul caz va genera publicitate negativă pentru Berlusconi, dar nu poate avea un impact prea mare asupra perspectivelor sale la alegeri. Împotriva lui Berlusconi au fost începute numeroase procese cu diferite acuzaţii şi cu o serie de rezultate, iar majoritatea suporterilor lui nu se preocupă prea mult de problemele sale legale, afirmând că fostul premier este victima procurorilor motivaţi politic.

Forza Italia este temelia unei alianţe de centru-dreapta, care va câştiga, probabil, majoritatea locurilor la alegeri, potrivit sondajelor de opinie, deşi acestea sugerează că niciun partid sau coaliţie de partide nu va avea o majoritate absolută, lucru care va genera un guvern de coaliţie sau crize politice.

Berlusconi este acuzat că a dat mită pianistului Danilo Mariani in procesul din 2013, în cadrul căruia era acuzat că a făcut sex cu o dansatoare marocană de 17 ani, Karima El Mahroug, cunoscută în Italia sub porecla de Ruby.

Iniţial Berlusconi a fost găsit vinovat că a plătit să facă sex cu un minor şi a fost condamnat la şapte ani de închisoare, dar verdictul a fost anulat în 2014 de o instanţă de apel, care a hotărât că nu există nici o dovadă că premierul cunoştea vârsta fetei.

Cariera politică a lui Berlusconi a fost influenţată de bătălii juridice non-stop. După o condamnare pentru fraudă fiscală în 2013, lui Berlusconi i-a fost interzisă deţinerea de funcţii publice, dar luna aceasta a cerut Curţii Europene a Drepturilor Omului să răstoarne interdicţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe