Berlinul va construi o bază aeriană în Turcia, necesară în lupta împotriva Statului Islamic

Ca parte a unui efort global de luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria, Germania va aloca zeci de milioane de dolari pentru a construi o bază aeriană pe teritoriul Turciei, care va fi folosită pentru misiuni în ţara arabă zguduită de război.
Avioane de luptă germane Tornado.
Avioane de luptă germane Tornado. (Captură Foto)

Germania plănuieşte să deschidă o bază aeriană în sudul Turciei care va fi folosită de armata sa într-o campanie aeriană mai amplă împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria. Baza, care va costa aproximativ 73 milioane de dolari, va fi o extindere a bazei Incirlik, pe care armatele germană şi americană o folosesc pentru misiuni de alimentare în Siria, a raportat Spiegel.

Se estimează că noua bază va include un centru de control aerian pentru avioanele militare germane, unităţi de locuit pentru soldaţi etc. În plus, Ankara discută un acord pentru staţionarea soldaţilor germani pe teritoriul turc, a raportat ziarul The Local.

Forţa aeriană germană a fost staţionată în apropierea bazei Incirlik din sudul Turciei după atacurile teroriste din Paris din noiembrie 2015, în care au murit 130 de persoane. Atacul, aparent revendicat de Statul Islamic, a determinat diverse ţări să îşi amplifice sprijinul pentru bătălia împotriva jihadiştilor.

Se estimează că baza aeriană va fi terminată în vara următoare.

Ştirea privind noua bază nu a rămas necomentată. Un lider al opoziţiei germane a declarat pentru Spiegel că este surprins cât de repede s-a implicat Germania într-o operaţiune militară aparent pe termen lung.

“Deşi această misiune împotriva Statului Islamic a venit atât de brusc, ministrul Apărării [Ursula] von der Leyen pare să dorească [o misiune] pe termen îndelungat”, a declarat Tobias Lindner din Partidul Verzilor.

Avioanele de luptă germane Tornado au fost folosite ca să fotografieze potenţiale ţinte pentru atacurile aliaţilor din NATO. Comunitatea internaţională s-a implicat în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, care ocupă mari zone în Siria şi Irak. Totuşi, campanii militare împotriva grupului au dus recent la slăbirea poziţie sale.

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni în Germania că SUA plănuieşte să trimită un număr suplimentar de 250 de soldaţi din forţele speciale în Siria. Soldaţii vor ajuta la pregătire şi vor asista forţele locale ce luptă împotriva jihadiştilor, a susţinut liderul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe