Berlinul nemulţumit de planurile Parisului de a lansa o forţă spaţială franceză şi de a militariza orbita

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)

Franţa avansează cu planurile sale ambiţioase privind crearea unei “forţe spaţiale”, alimentând frustrările Germaniei, vecinul şi aliatul său apropiat din cadrul UE, potrivit Express.co.uk.

Se aşteaptă ca preşedintele francez Emmanuel Macron să dezvăluie crearea “Înaltului Comandament spaţial” în Toulouse, forţa aeriană a ţării urmând să preia responsabilitatea apărării orbitale şi combaterea ameninţărilor venite de la puteri precum China, Rusia sau India. Macron a discutat despre planul său în cadrul celebrărilor ocazionate de Ziua Bastiliei la începutul acestei luni, când a promis că “vom proteja mai bine sateliţii noştri”. Însă poziţia Franţei este în contradicţie cu abordarea preferată de Germania privind problemele militare şi de apărare.

Thomas Jarzombek, parlamentar german şi coordonator al Departamentului aerospaţial guvernamental, a declarat: “Este necesar un răspuns puternic la provocările din spaţiu, însă consider că aceasta este de competenţa Agenţiei Spaţiale Europene şi UE”.

Daniel Porras, care lucrează în sectorul apărării spaţiale la Institutul ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării, cu sediul la Geneva, a afirmat: “Pare să existe o mare diferenţă de opinie între Paris şi Berlin în această privinţă, Parisul fiind mai agresiv”.

Noul ministru german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a indicat în această săptămână creşterea cheltuielilor militare, însă nu a menţionat spaţiul.

Berlinul a depus mereu eforturi pentru a determina cât mai multe state membre UE să se implice în toate proiecte de cooperare în domeniul apărării, însă Franţa favorizează acţiunile mai rapide şi va acţiona pe cont propriu, cu un număr mic de aliaţi, dacă consideră că securitatea naţională este periclitată.

Activităţile spaţiale europene sunt de regulă conduse de Agenţia Spaţială Europeană, cu sediul în Paris, în cadrul căreia Franţa şi Germania sunt cei mai puternici jucători alături de Marea Britanie, cel puţin pentru moment.

Macron a ţinut să precizeze că planurile sale ar trebui să corespundă unui “cadru european”, însă a mai subliniat că măsura urmăreşte să consolideze “autonomia strategică” a Franţei.

Şi promisiunea de a “apăra activ” echipamentele spaţiale ale Franţei – esenţiale pentru reţelele de comunicaţii, spionaj, navigaţie şi supraveghere – a ridicat întrebări cu privire la cazul în care Macron doreşte să dezvolte capabilităţi ofensive care ar putea fi folosite unilateral.

Indiferent dacă Franţa alege să acţioneze pe cont propriu sau va face echipă cu alţii, compania Airbus din Toulouse se va număra printre principalii beneficiari.

Compania ar putea beneficia semnificativ în cazul în care Franţa va investi mai mult în tehnologia de apărare spaţială, precum şi în sectoarele apărării terestre, maritime, aeriene şi cibernetice.

Dirk Hoke, şeful Diviziei pentru Apărare şi Spaţiu la Airbus, a declarat: “Spaţiul trebuie să fie considerat cea de-a cincea dimensiune a politicii pentru securitate”.

Iniţiativa francreză are loc în condiţiile în care NATO se pregăteşte să desemneze în mod oficial spaţiul drept un nou domeniu al războiului, ca răspuns la noua fază a militarizării.

Rusia îşi perfecţionează sistemele de bruiere a sateliţilor, China investeşte semnificativ în dronele orbitale şi, la începutul anului, în cadrul unui test, India a lovit un satelit aflat la o altitudine de aproximativ 300 km, folosind o rachetă special concepută pentru acest lucru.

Anul trecut, preşedintele american Donald Trump a ordonat crearea unei forţe spaţiale ca răspuns la ameninţările emergente. Noua forţă va fi considerată drept cea de-a şasea ramură a armatei SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe