Beneficiile progresului. Miere radioactivă în Scoţia

Cercetători din Scoţia au descoperit miere contaminată cu Cesiu-137 în apropierea unei foste centrale nucleare scoţiene.
Centrala nucleară închisă Dounreay din Scoţia.
Centrala nucleară închisă Dounreay din Scoţia. (Captură Foto)

În apropiere de Dounreay, o centrală nucleară închisă din Scoţia, a fost descoperită miere contaminată cu deşeuri nucleare, au confirmat cercetătorii în 2 noiembrie, susţinând că mierea a fost testată pozitiv pentru niveluri “ridicate” de radioactivitate.

John Large, consultant independent pe probleme de energie nucleară, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat Russia Today, că au fost descoperite în miere niveluri ridicate de Cesiu-137. Nivelurile au fost de 14 ori mai mari decât în probele extrase din mierea provenită din alte zone ale Marii Britanii. Ca urmare, cercetătorii au cerut o anchetă asupra contaminării locului.

Probele au fost obţinute din stupi situaţi în apropierea centralei, lângă Thurso, în Caithness, conform Times of London.

Centrala a fost închisă în 1994 şi încă se află în curs de dezafectare.

Large a declarat că “albinele sunt indicatori cheie a ceea se întâmplă în mediul înconjurător. Această cantitate se află în interiorul limitei pentru consumul uman, dar Cesiu-137 nu ar fi trebuit deloc să apară în miere.”

Cercetările au fost publicate într-un raport al guvernului britanic, numit Radioactivity In Food and the Environment.

Agenţia Scoţiană pentru Protecţia Mediului Înconjurător a declarat că Cesiul-137 [găsit în miere] nu prezintă o ameninţare atât de mare pentru oameni.

“Concentraţia identificată este scăzută şi nu este o sursă de îngrijorare pentru public sau pentru mediul înconjurător”, a declarat agenţia.

Într-un raport separat, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Mediului Înconjurător (ERI) din Scoţia au declarat că speră să cureţe deşeurile toxice de la centrala nucleară Dounreay prin utilizarea biosorbţiei. Prin această metodă, materialele biologice folosesc capacitatea de legare a metalului pentru a absorbi izotopi radioactivi.

Mike Gearhart, şeful echipei responsabile de proiectul Dounreay Shaft and Silo, a declarat pentru BBC: “Suntem încântaţi să lucrăm cu ERI pentru a identifica o soluţie sustenabilă care poate fi obţinută pe plan local. Avem încă multe probleme de abordat, dar rezultatele [obţinute] până în prezent au fost foarte promiţătoare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință