Beneficiile consumului de vin alb

Beneficiile consumului de vin alb
Beneficiile consumului de vin alb (Facebook)

Tot mai multe studii au fost dedicate, în ultima perioadă, efectelor pe care consumul de alcool îl are asupra sănătăţii noastre. Şi concluzia a fost că un pahar de vin pe zi, este benefic pentru sănătate. Binecunoscut deja ca fiind sănătos pentru inimă, vinul alb consumat moderat aduce multe beneficii sănătăţii. Iar vinul alb, în timpul verii atrage mai mult ca oricând datorită faptului că se serveşte rece.

Beneficiile consumului de vin alb. Vin alb de calitate

Ca să bem un vin sănătos de calitate şi nu unul contrafăcut, trebuie să fim atenţi atunci când îl cumpărăm. Spre deosebire de bere, vinul poate fi uşor falsificat prin adaos de îndulcitori naturali, cum este zaharoza, siropul de glucoză şi siropul de porumb, şi îndulcitori artificiali, precum aspartam şi zaharină.

De asemenea, culoarea poate fi îmbunătăţită prin adaos de coloranţi. În comerţ, vinul de masă ieftin are în proporţie mare adaos de apă sau vinuri din hibrizi. Majoritatea vinurilor contrafăcute conţin sulfiţi (E220 până la E228) periculoşi pentru sănătate.

„Un vin de calitate din punct de vedere nutriţional şi al siguranţei alimentare înseamnă un produs obţinut prin fermentare naturală a mustului ravac, de struguri nobili, cu o tărie alcoolică superioară celei de 11 grade, cu o cantitate cât mai mică de alcool metilic, cu un nivel al contaminanţilor fizico-chimici cât mai scăzut (metale grele, reziduuride pesticide, îngrăşăminte chimice) şi, pe cât posibil, fără conservanţi", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Beneficiile consumului de vin alb

Vinul conţine o mare cantitate de minerale, precum potasiul, calciul sau magneziul şi vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 şi B6 (cele din acest grup intervin în funcţionarea sistemului imunitar, nervos şi menţin sănătatea pielii şi tonusul muscular'), iar într-o mai mică măsură, acid folic, vitamina B12 şi vitamina C.

În cantităţi moderate, vinul alb poate fi consumat şi în regimul de slăbire pentru că nu conţine grăsimi, colesterol sau fibre, fiind în acelaşi timp furnizor de energie şi un bun digestiv. Cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai sărac în proteine şi calorii.

Vinul ajută la producerea sucului gastric în stomac, facilitând astfel procesul de digestie. Pentru cei trecuţi de vârsta de 50 de ani, există riscul ca stomacul să nu mai producă suficient acid hidrochloric (necesar în digerarea mâncării) şi de aceea medicii recomandă consumarea unui pahar de vin, în fiecare zi. De asemenea, vinul are şi un efect calmant, ajutându-i pe cei care au probleme cu somnul.

Vinul alb poate înlesni evacuarea toxinelor din ficat şi uşurează respiraţia. În cazuri uşoare de gripă sau răceală, poate fi folosit pentru a spori capacitatea de apărare a organismului.

Pentru hipertensivi, vinul este un echilibrant eficient, iar persoanele care suferă de angină pectorală pot benefici din consumul de vin, pentru că reduce crizele de angină.

În afară de substanţele chimice care sunt unice în cazul vinului, alcoolul în sine poate fi un compus cu acţiune puternică şi benefică (dacă este consumat cu moderaţie, desigur), creşte absorbţia altor antioxidanţi, nivelul colesterolului bun, subţiază sângele şi previne formarea cheagurilor de sânge, stimulează relaxarea şi ajută la evitarea stresului indus de boli.

Este puţin probabil ca vinul alb să dea dureri de cap, în special migrene, iar vinul alb nu interacţionează cu anumite medicamente pe care le luăm.

Beneficiile consumului de vin alb. Consumat cu moderaţie

Vinul poate fi considerat medicament atâta timp cât este consumat cu moderaţie. Se recomandă un consum de cel mult un pahar de 125 ml de vin pentru femei şi cel mult două pahare de 125 ml de vin pentru bărbaţi, zilnic.

Un studiu italian a raportat, după 30 de ani de cercetări, că un consum moderat de vin creşte speranţa de viaţă. Concluzia a venit după ţinerea sub observaţie a 1.536 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani. 97% din bărbaţi au consumat 4 pahare de vin pe zi, la intervale de timp, nu toate o dată.