Bellingcat “identifică” soldaţi ruşi care au transportat o rachetă Buk folosită la doborârea zborului MH17

Reţeaua de investigaţii online Bellingcat a publicat un raport care sugerează o legătură între anumiţi soldaţi ruşi şi racheta antiaeriană Buk, care a doborât, în 2014, zborul MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei.
Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014.
Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014. (Dominique Faget/AFP/Getty Images)

Noul raport detaliază informaţii despre şoferi militari ruşi care, aparent, au adus arme separatiştilor ucraineni în perioada iunie-iulie 2014. Convoaiele au transportat şi racheta Buk 332, arma despre care Bellingcat a raportat că a lovit avionul de pasageri malaezian ce zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur în 17 iulie 2014.

Anterior, Bellingcat a folosit fotografii publicate pe site-ul de socializare rusesc Vkontakte pentru a crea o legătură între Brigada rusă de Logistică nr. 69 şi un convoi care a ajuns la graniţa ruso-ucraineană în perioada 23-25 iunie 2014.

Cel mai recent raport al grupului identifică, individual, şoferi din cadrul acelei brigăzi care aparent au fost implicaţi în operaţiunea din 2014. Numele lor, care au fost şterse din raportul public, au fost transmise investigatorilor, a precizat Bellingcat.

Grupul a susţinut că nu a reuşit să-l identifice pe soldatul care a transportat racheta Buk 332 către frontiera ruso-ucraineană. Geotag-urile de pe fotografiile cu racheta Buk 332, aparent făcute în 2013, confirmă că aceasta s-a aflat în posesia Brigăzii nr. 53, în tabăra lor din satul Marshal Zhukov, în apropiere de Kursk.

De asemenea, Bellingcat a folosit noile imagini pentru a confirma faptul că anumite camioane din convoi au apărut din nou în Rusia în octombrie 2014.

Aproape toţi soldaţii şoferi care au fost implicaţi în convoiul din iunie 2014 ce transporta racheta Buk şi-au încetat în mod oficial serviciul militar la sfârşitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie în acel an.

Un raport publicat de Comisia Olandeză pentru Siguranţă (DSB) în 2015 a concluzionat, de asemenea, că racheta sol-aer Buk de producţie rusească a fost cauza doborârii zborului malaezian MH17. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului au murit în accident.

Kremlinul a declarat că este improbabil ca raportul să fie adevărat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe