Belgia, sub presiune pentru a nominaliza cât mai curând un comisar european (euractiv)

Premierul belgian Elio Di Rupo.
Premierul belgian Elio Di Rupo. (VIRGINIE LEFOUR / AFP / Getty Images)

Actualul premier belgian Elio Di Rupo a făcut apel la partidele politice implicate în negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare să aleagă un nume pentru a fi propus drept candidat la un portofoliu din Comisia Europeană până vineri, relatează site-ul euractiv.

Patru partide sunt implicat în aceste discuţii - flamanzii separatişti N-VA, flamanzii creştin-democraţi CD&V, precum şi partidele liberale de pe ambele părţi ale graniţei lingvistice a ţării, Open VLD (vorbitori de olandeză) şi MR (Mişcarea Reformatoare, francofoni).

Di Rupo, premierul socialist, le-a trimis o scrisoare liderilor celor patru formaţiuni pentru a-i îndemna să ajungă la o nominalizare comună pentru postul de comisar european belgian până la sfârşitul săptămânii. Mai multe nume au fost vehiculate de presa belgiană.

Marianne Thyssen, o veterană a creştin-democraţilor flamanzi, este considerată favorită în cursa pentru nominalizare. O membră fruntaşă a Parlamentului European încă din 1991, ea pare să aibă toate calificativele necesare pentru această poziţie. Thyssen are şi avantajul de a fi femeie, în contextul în care noul preşedinte al CE, Jean-Claude Juncker, caută cu insistenţă candidate potrivite pentru a i se alătura, asigurând că femeile 'vor fi răsplătite' cu un portofoliu puternic sau o vicepreşedinţie.

Şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, care se bucură de sprijinul partidului liberal francofon MR, ar putea obţine desemnarea la Comisie în cadrul unui acord privind repartizarea miniştrilor naţionali. În ceea ce-l priveşte pe actualul comisar european belgian Karel De Gucht, însărcinat cu comerţul, acesta este considerat ca fiind outsider, notează euractiv.

Amânarea deciziei după 1 august ar putea fi sinonimă cu pierderea unui portofoliu important în noul executiv european, a avertizat Di Rupo. Mai devreme în această lună, el şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că a trebuit să meargă la Consiliul European din 16 iulie fără a avea o propunere concretă.