Belgia: liderul catalan separatist Puigdemont se confruntă cu o audiere privind extrădarea

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Chris McGrath/Getty Images)

Liderul catalan separatist destituit Carles Puigdemont se confruntă astăzi, în Belgia, cu o audiere privind extrădarea sa, în condiţiile în care Spania doreşte ca politicianul să fie trimis în ţară ca urmare a acuzaţiilor de răzvrătire formulate împotriva sa pentru acţiunile legate de obţinerea independenţei Cataloniei.

În cadrul unei sesiuni cu uşile închise în Bruxelles, un judecător îi va asculta pe avocaţii care îi reprezintă pe Puigdemont şi patru dintre foştii săi miniştri care au fugit în Belgia în luna octombrie, în ciuda citaţiilor de a se prezenta în instanţă în Spania, motivând că nu vor avea parte de un proces corect.

Procurorii au cerut luna trecută judecătorului să aprobe mandatul de arestare european emis de Madrid pentru cei cinci catalani.

Audierile de luni au loc înaintea lansării oficiale a campaniei electorale pentru alegerile din 21 decembrie din Catalonia, care au fost stabilite de Madrid pentru a “restaura normalitatea” în regiunea nord-estică bogată, care şi-a declarat unilateral independenţa după un referendum disputat, în 1 octombrie.

Avocatul lui Puigdemont a declarat în week end că fostul lider catalan va rămâne în Belgia până după alegeri.

“Indiferent de ce se întâmplă, ei se vor afla în Bruxelles până cel puţin în data de 21 decembrie şi, potrivit calculelor mele, această dată s-ar putea prelungi până la mijlocul lunii ianuarie”, a declarat avocatul Jaume Alonso Cuevillas postului de radio catalan Rac1, făcând referire la Puigdemont şi cei patru foşti miniştri.

Procurorii spanioli doresc să îi judece pe Puigdemont şi foştii săi miniştri pentru rebeliune – care, în caz de vinovăţie, poate atrage până la 30 de ani de închisoare – şi răzvrătire pentru desfăşurarea referendumului, care a fost declarat ilegal şi neconstituţional de instanţe, precum şi pentru utilizare eronată a fondurilor publice.

Între timp, un judecător al Curţii Supreme Spaniole urmează să hotărască dacă îi va elibera sau nu pe alţi 10 lideri separatişti care au fost închişi pe durata anchetei privind rolul lor în acţiunile de proclamare a independenţei Catalaoniei.

Orice eliberare pe cauţiune va marca o schimbare în campania electorală, în special pentru partidele separatiste care au acuzat în repetate rânduri Madridul de “represiune” şi luare de “prizonieri politici” după evenimentele privind secesiunea Cataloniei.

Puigdemont şi foştii săi miniştrii susţin că acuzaţiile formulate împotriva lor sunt motivate politic şi, în condiţiile în care ambele părţi vor face probabil recurs dacă judecătorul decide împotriva lor în audierea privind extrădarea, se pare că acest caz ar putea dura câteva luni, potrivit ministrului belgian al Justiţiei.

După audierea de luni, instanţa este aşteptată să anunţe verdictul într-un interval de 8 până la 10 zile, conform biroului procurorului din Bruxelles.

Un purtător de cuvânt al lui Puigdemont a precizat vineri că acesta va “respecta programul” procesului juridic belgian.