Belgia: Bărbat înarmat ucide trei persoane la o zi după eliberarea din închisoare

Membri ai forţelor speciale ale poliţiei investighează scena atacului din Liege, Belgia, 29 mai 2018.
Membri ai forţelor speciale ale poliţiei investighează scena atacului din Liege, Belgia, 29 mai 2018. (Captură Foto)

UPDATE: Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat pentru RTL că suspectul, identificat ca Benjamin Herman, a ucis luni o altă persoană, şi anume un fost coleg de închisoare.

* * *

Un bărbat înarmat a împuşcat mortal doi poliţişti şi un trecător în oraşul belgian Liege. Oficiali belgieni susţin că a fost un atac terorist comis de un “singuratic” radicalizat care tocmai fusese eliberat din închisoare.

Suspectul, care a fost împuşcat mortal după atac, a fost identificat de reţeaua de televiziune RTBF drept un infractor mărunt şi un traficant de droguri în vârstă de 36 de ani care a fost eliberat din închisoare cu o zi înaintea atacului de marţi, potrivit RFE/RL.

Un parlamentar belgian a afirmat că atacatorul s-a aflat pe o listă de supraveghere a unităţii antitero a poliţiei după ce s-a radicalizat în închisoare, aparent în calitate de convertit la Islam, ceea ce a ridicat întrebări în legătură cu motivul pentru care bărbatul a fost eliberat din închisoare şi nu a fost supravegheat.

Procurorii au afirmat că suspectul a fugit de la scena atacului, care a avut loc marţi în centrul oraşului Liege, şi a luat ostatică o femeie la o şcoală din apropiere. Ulterior a fost împuşcat mortal.

Şeful poliţiei din Liege, Christian Beaupere, a precizat că motivaţia suspectului pentru atac a fost aceea de a “răni ofiţeri de poliţie, adică să provoace daune instituţiei, statului belgian”.

De asemenea, patru poliţişti au fost răniţi, dintre care trei se află în spital, a adăugat Beaupere.

Atacatorul a deschis focul asupra poliţiştilor, folosind armele de serviciu confiscate de poliţiştii ucişi. Fiecare armă a avut 17 cartuşe, a declarat Beaupere.

“Există elemente în acest moment care indică faptul că este vorba de un act terorist”, a afirmat Eric Van Der Sypt, purtător de cuvânt al biroului procurorilor federali ai Belgiei.

Poliţia şi armata din Belgia se află în stare de alertă de când sinucigaşi cu bombă au ucis 32 de persoane pe aeroportul din Bruxelles şi în sistemul său de metrou în 2016.

Acele atacuri au fost revendicate de grupul jihadist Statul Islamic.