Belgia avea cunoştinţă de acţiunile de spionaj ale Chinei în materie de programe bacteriologice şi industria vaccinurilor

(Captură Foto)

Agenţiile belgiene de informaţii suspectează că spionii chinezi vizează experţi în război biologic şi vaccinuri şi consideră, de asemenea, că Beijingul ţintea biroul din Belgia al gigantului farmaceutic britanic şi producător de vaccinuri GlaxoSmithKline (GSK), precum şi ale unor firme interne hi-tech, potrivit EU Observer.

Suspiciunile au fost detaliate în rapoarte confidenţiale belgiene din 2010 până în 2016, văzute de EU Observer. Acestea aveau menirea de a avertiza autorităţile belgiene cu privire la ameninţarea ce o reprezenta spionajul militar, ştiinţific şi medical al regimului comunist chinez.

Însă suspiciunile belgiene nu au neapărat legătură cu actuala pandemie de coronavirus, care a început în China la sfârşitul anului 2019.

Rapoartele, alcătuite de serviciul de securitate internă din Belgia, Veiligheid van de Staat (VSSE), nu au acuzat nicăieri China că ar avea un program ascuns de arme biologice, a ţinut să precizeze EU Observer.

Misiunea chineză din UE a negat orice infracţiune şi a spus că a acţionat întotdeauna „în conformitate cu legile locale”.

Cu toate acestea unul dintre rapoartele din 2016 scria: "Această zonă [război biologic şi industria de vaccinuri] este de mare interes pentru serviciile [de informaţii] chineze. Atât din punct de vedere defensiv, deoarece China, datorită suprapopulării sale, este foarte expusă epidemiilor, cât şi ofensiv, din moment ce China a studiat virusul Ebola pe post de vector ofensiv".

Rapoartele de informaţii belgiene au folosit mai mulţi informatori umani, în timp ce serviciul de securitate spune, de asemenea, că regimul chinez de la Beijing nu a fost singurul guvern care a prezentat interes pentru acest subiect. Se pare că cel mai bun expert belgian în arme biologice, Jean-Luc Gala, a avut un asistent rus „suspect”.

Martin Zizi, fost expert belgian în domeniul biotehnologiei şi ofiţer în armată, a declarat pentru EU Observer „am fost la fel de mult o ţintă a programelor SUA, ruse, chineze sau chiar africane”. Raportul VSSE notează că Zizi a fost vizat de spionii chinezi în 2010, când era profesor de ştiinţă la Vrije Universiteit Brussel (VUB).

El a fost foarte apropiat de un om de ştiinţă chinez, pe care l-a „introdus în mediul ştiinţific şi medical” din Belgia, a menţionat VSSE.

Dar savantul chinez era medic militar, a notat VSSE şi „păstra legături prea strânse cu ţara ei în general şi cu fostul ei angajator în special”, a adăugat agenţia belgiană de informaţii.

"Era evident MSS", a declarat sursa de securitate belgiană pentru EU Observer, referindu-se la Ministerul de Securitate a Statului (MSS) din China.

Jean-Luc Gala - colonel în retragere şi şef al Centrului de Tehnologii Moleculare Aplicate (CTMA), o întreprindere militară privată belgiană care face cercetări în domeniul armelor biologice - a fost vizat şi de China atunci când folosea laboratoare mobile dislocate în zone îndepărtate din Guineea testând medicamentele anti-virale japoneze Avigan, care este cercetat acum ca un potenţial tratament împotriva virusului Wuhan.

CTMA a fost descris ca fiind „vârf de lance al industriei contra bioterorismului”, de către serviciul de spionaj belgian.

Birourile companiei se află în campusul Universităţii Catolice Louvain (UCL) din Louvain-sur-Neuve, în centrul Belgiei.

În urmă cu câţiva ani, VSSE a observat că două entităţi chineze suspecte au închiriat birouri la un alt etaj în acelaşi edificiu al campusului, care găzduia unităţi ale institutului belgian pentru arme biologice.

Primul, Beijing ZGC Science Park, dizolvat în 2018, fusese o companie de „comerţ cu ridicata nespecializat”, potrivit declaraţiilor sale de la Banca Naţională Belgiană.

Cel de-al doilea, Shenzhen European Office, este o sucursală a unei agenţii chineze de dezvoltare regională.