Belarus: mai mult de 1000 de turişti folosesc regimul fără viză în primele 7 zile

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko
Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Peste 1000 de cetăţeni străini au profitat de noul regim de fără viză al Belarusului încă din prima sa săptămână de aplicare a sa.

Noul sistem, care le permite turiştilor din 80 de ţări să viziteze Belarusul fără viză până la 5 zile, a fost aplicat în mod oficial pe 12 februarie.

În jur de 1.108 de turişti din 46 de ţări s-au bucurat de noile relaxări, menite să aducă un pus de valută economiei firave a fostului stat comunist. Cel mai mare grup de vizitatori străini care au folosit sistemul sunt cetăţenii germani, urmaţi de polonezi şi italieni.

Preşedintele Alexander Lukashenko a semnat, pe 9 ianuarie, un decret care le permite cetăţenilor UE, americani şi ai altor 41 de state să viziteze Belarus până la 5 zile fără viză. Decretul se aplică doar străinilor care ajung în Belarus prin aeroportul de la Minsk şi doar dacă nu au ajuns printr-un zbor din Moscova.

Decretul a stârnit noi tensiuni cu Moscova şi a intensificat securitatea graniţelor Rusia-Belarus.

Directorul Serviciilor de Securitate Federale ale Rusiei a semnat un ordin prin care introduce controale la graniţele Rusiei din regiunile Bryansk, Smolensk şi Pskov începând din 7 februarie.

Kremlinul susţine că schimbările se vor aplica doar cetăţenilor străini şi nu va afecta libertatea de mişcare pentru cetăţenii belaruşi şi ruşi.