Belarus invită observatori să monitorizeze un exerciţiu militar comun cu Rusia. NATO nemulţumit

Ministerul belarus al Apărării a invitat observatori din mai multe ţări la exerciţiul comun ruso-belarus Zapad 2017, care va avea loc în perioada 14-20 septembrie în Belarus, dar NATO a declarat că acest lucru “nu este suficient”.
Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Getty Images)

“Observatori din şapte ţări – Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Suedia şi Norvegia – au fost invitaţi la acest eveniment”, a anunţat marţi Ministerul belarus al Apărării.

Rusia şi Belarus au declarat că în exerciţiul militar comun Zapad 2017 vor fi implicaţi aproximativ 12.700 de soldaţi.

Declaraţia ministerului belarus a susţinut că invitarea observatorilor are la bază Documentul de la Viena din 2011, care stabileşte anumite limite în ceea ce priveşte numărul de soldaţi ce pot participa la exerciţii militare înainte ca taberele adverse să poată cere o inspecţie obligatorie.

Exerciţiile militare care implică 13.000 de soldaţi sau mai mulţi sunt supuse inspecţiilor obligatorii. În cazul în care exerciţiile implică 9.000 de soldaţi, celelalte părţi trebuie să fie anunţate.

În urmă cu câteva zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, “din experienţele precedente, avem toate motivele să credem că ar putea participa mai multe trupe” la Zapad 2017.

De asemenea, un oficial NATO a declarat marţi că Belarus a invitat membri ai misiunilor militare de colaborare pentru a participa la aşa numitele zile ale “invitaţilor distinşi” – când oficiali străini, precum ataşaţi, pot veni să efectueze vizite – în timpul exerciţiului Zapad 2017. Oficialul a adăugat că NATO va trimite doi experţi pentru a participa la eveniment.

Dar, oficialul care a discutat sub anonimat a mai precizat că participarea experţilor NATO “nu este similar procesului de observare stabilit în Documentul de la Viena”.

“Regretăm că nici Rusia şi nici Belarus nu au aplicat măsurile de transparenţă prevăzute de Documentul de la Viena în cazul Zapad 2017, în conformitate cu regulile acceptate de toate statele OSCE”, a afirmat oficialul.

“Măsurile de transparenţă incluse în Documentul de la Viena sunt importante deoarece previn percepţii şi evaluări eronate.

Documentul prevede că sunt “necesare unele elemente – informări privind scenariul şi progresul [exerciţiului], oportunităţi de a discuta cu soldaţi individuali despre exerciţiu şi zboruri de monitorizare deasupra zonei unde sunt amplasate trupele”, a adăugat oficialul.

“Rusia şi Belarus, în schimb, aleg o abordare selectivă [a acestor măsuri], ceea ce nu este suficient. O astfel de evitare a transparenţei obligatorii ridică semne de întrebare”, a afirmat oficialul NATO.

Ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis, a avertizat în luna iunie că Moscova ar putea folosi exerciţiul Zapad ca o acoperire pentru o comasare militară agresivă pe flancul estic al NATO. Karoblis a adăugat că guvernul său a estimat că 100.000 de soldaţi ruşi vor fi implicaţi în exerciţiul din septembrie, în loc de cifra oficială de 12.700.

Fostele state Baltice conduse la un moment dat de sovietici se tem că, după criza provocată de Moscova în estul Ucrainei, ar putea fi următoarele pe lista Kremlinului. Astfel, aceste state sunt îngrijorate de urmările exerciţiului Zapad 2017 din Belarus, care se învecinează cu Letonia, Lituania şi Polonia.