Beirutul, zguduit de o explozie masivă în port. Cel puţin 10 morţi [VIDEO]

Beirutul zguduit de o explozie masivă, 4 august 2020
Beirutul zguduit de o explozie masivă, 4 august 2020 (Anwar Amro / AFP / Getty Images)

O explozie devastatoare în apropierea centrului capitalei libaneze a ucis cel puţin 10 persoane, a trimis unde de şoc, spulberând ferestre şi vitrine şi provocând prăbuşirea unor balcoane ale apartamentelor, potrivit martorilor oculari şi surselor de securitate.

Explozia s-a produs în zona portuară a oraşului, unde existau depozite care adăposteau explozibili, potrivit agenţiei de presă de stat din Liban - NNA - şi a două surse de securitate. O a treia sursă a afirmat că existau substanţe chimice stocate în zonă.

Filmarea exploziei transmise pe social media arăta o coloană de fum care se ridica din cartierul portuar, urmată de o explozie enormă. Cei care filmau ceea ce iniţial părea a fi un incendiu major au avut surpriza să fie luaţi pe sus de explozie.

Cel puţin 10 cadavre au fost duse la spitale, potrivit unei surse de securitate şi unei surse medicale citate de Reuters.

Nu a fost imediat clară cauza incendiului care a declanşat explozia sau ce fel de explozibili erau în depozite. Guvernatorul portului Beirut a declarat pentru Sky News că o echipă de pompieri de la faţa locului a „dispărut” după explozie.

"Am văzut o minge de foc şi fum peste tot în Beirut. Oamenii urlau şi alergau, sângerând. Balcoanele au fost dislocate de pe clădiri. Ferestrele clădirilor înalte au fost spulberate şi au căzut pe stradă", a spus un martor pentru Reuters.

Ministrul Sănătăţii a declarat pentru Reuters că există un „număr foarte mare” de răniţi. Al Mayadeen TV a declarat că sute de persoane au fost rănite.

Pentagonul a dat un comunicat: „Am luat cunoştinţă despre explozie şi suntem îngrijoraţi de pierderea potenţială de vieţi cauzată de o asemenea explozie masivă”.

În Cipru - o insulă situată la vest de Liban - rezidenţii au semnalat două sunete de explozie puternică la interval scurt unul faţă de celălalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe