Beijingul trimite bombardiere strategice la un exerciţiu militar masiv în Rusia

Avionul de luptă chinez J-10.
Avionul de luptă chinez J-10. (Captură Foto)

Forţa Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului (FAAEP) va trimite în Rusia bombardiere H-6K, avioane de vânătoare J-10A, bombardiere JH-7A, avioane de transport IL-76 şi Y-9, precum şi o echipă de paraşutişti, pentru a participa la ediţia din acest an a Jocurilor Militare Internaţionale (JMI 2018).

Exerciţiul militar lansat prima dată de Rusia în 2014 va fi organizat în acest an de China, Rusia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Iran şi Armenia şi se va derula în perioada 29 iulie – 11 august, potrivit CGTN News. JMI 2018 va consta din 28 de competiţii militare de “luptă reală”. China va monitoriza patru dintre aceste competiţii, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

FAAEP va “trimite delegaţii în Rusia, Kazahstan şi Belarus în perioada sfârşitul lunii iulie - mijlocul lunii august pentru a participa la Jocurile Militare Internaţionale din 2018. Şi, de asemenea, vom găzdui patru competiţii în China”, a declarat colonelul Wu Qian, director general al Biroului de Informaţii al Ministerului Apărării Naţionale, la o conferinţă de presă lunară la sediul ministerului în 28 iunie.

“Armata de Eliberare a Poporului (AEP) va găzdui Atacul Suvorov, Cerul Senin şi Ruta Sigură din Korla, în regiunea autonomă Xinjiang, iar Marina AEP va găzdui Atacul Maritim în oraşul Quanzhou, provincia sud-estică chineză Fujian”, a adăugat colonelul Wu.

La JMI 2018 vor participa 181 echipe din 32 de ţări, o creştere semnificativă a numărului participanţilor faţă de anul trecut, când au fost implicate 150 de echipe din 28 de state. De asemenea, şase state vor participa la exerciţiu pentru prima dată în acest an, a anunţat în 6 iulie ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

“Este o plăcere să vedem că sfera competiţiilor se extinde din punct de vedere geografic şi lista participanţilor devine mai mare”, a mai precizat Şoigu pentru mass media rusă.

“Soldaţi din Algeria, Vietnam, Birmania, Pakistan, Sudan şi Filipine îşi vor demonstra starea de pregătire pentru prima dată”, a afirmat el.

Potrivit agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua, bombardiere H-6K şi avioane de transport Y-9 vor fi trimise pentru prima dată în afara ţării pentru a participa la un exerciţiu militar, a declarat un purtător de cuvânt al FAAEP la o conferinţă de presă recentă.

Exerciţiul are loc într-un moment în care tensiunile dintre Beijing şi Washington sunt la un nivel ridicat. La începutul acestei luni, două distrugătoare americane, USS Mustin şi USS Benfold, au trecut prin Strâmtoarea Taiwanului, ceea ce China consideră a fi o încălcare semnificativă a politicii O Singură Chină, care susţine că Taiwanul este o parte a Chinei.

Extinderea relaţiilor dintre Taipei şi Washington a neliniştit Beijingul, în special în luna martie, când preşedintele american Donald Trump a semnat legea Taiwan Travel Act, deschizând calea unor vizite reciproce între oficiali americani şi taiwanezi. Mai mult, Washingtonul a aprobat vânzarea de tehnologie pentru submarine Taiwanului, lucru care a înfuriat serios China. De asemenea, există rapoarte că Taipei doreşte să cumpere tancuri americane M1A2 Abrams care să fie folosite pentru apărarea liniei de coastă în cazul unei invazii chineze.

De ceva timp, Washingtonul a invocat principiul “libertăţii de navigaţie” în Marea Chinei de Sud pentru a trimite nave de luptă în zonă şi pentru a desfăşura patrule aeriene cu bombardiere nucleare strategice în apropierea insulei disputate. Beijingul a construit în Marea Chinei de Sud insule artificiale şi a amplasat infrastructură militară în Insulele Paracel, precum şi în Insulele Spratly. În luna mai, Zero Hedge a raportat că Beijingul a trimis bombardierul strategic H-6K pentru prima dată pe Insula Woody, cea mai mare bază militară chineză în Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe