Beijingul trimite bombardiere capabile nuclear pe o insulă din Marea Chinei de Sud

Forţa aeriană chineză a trimis pentru prima dată câteva bombardiere să aterizeze pe o insulă din Marea Chinei de Sud. Aceasta ar putea alimenta tensiunile din regiune, pe fondul temerilor că regimul comunist chinez îşi extinde prezenţa militară în apele disputate.
Avioane de vănătoare chineze J-20
Avioane de vănătoare chineze J-20 (Getty Images)

Publicaţia chineză de stat China Daily a raportat vineri că un număr de bombardiere, inclusiv bombardiere H-6K de rază lungă şi capabile nuclear, au desfăşurat exerciţii de aterizare şi decolare pe o insulă neidentificată din Marea Chinei de Sud.

Ministerul chinez al Apărării a anunţat într-o declaraţie că exerciţiul a fost desfăşurat pe un recif, însă nu a specificat unde, precizând doar că manevrele au avut loc într-o regiunea sudică a mării, potrivit Deutsche Welle.

În timpul exerciţiului militar, câteva bombardiere H-6K au desfăşurat atacuri simulate împotriva unor ţinte maritime, conform sursei citate.

Expertul militar Wang Mingliang a fost citat în declaraţie afirmând că exerciţiul din Marea Chinei de Sud va ajuta forţa aeriană chineză “să îşi consolideze capabilitatea de luptă şi să contracareze ameninţările la adresa securităţii maritime”.

Grupul Iniţiativa pentru Transparenţă Maritimă în Asia (ITMA), cu sediul în Washington, a identificat locaţia exerciţiului ca fiind Insula Woody, cea mai mare bază a Chinei în Insulele Paracel.

“Cred că este pentru prima dată când un bombardier a aterizat în Marea Chinei de Sud”, a afirmat într-o postare pe Twitter Bonnie Glaser, expertă pe problemele Chinei la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Agresiunea maritimă a Chinei

Tensiunile în Marea Chinei de Sud se concentrează pe faptul că Beijingul revendică practic întreaga regiune maritimă ca fiind parte a apelor sale teritoriale, o revendicare ce a fost disputată intens de Vietnam, Filipine, Malaezia, Taiwan şi Brunei.

Filipine a fost cel mai sever critic al revendicărilor teritoriale chineze, însă preşedintele Rodrigo Duterte a diminuat obiecţiile ţării sale, lăsând Vietnamul să fie principalul critic.

SUA a acuzat China că militarizează regiunea şi îşi redefineşte graniţele naţionale pentru a-şi consolida pretenţiile asupra Mării Chinei de Sud. În plus, Washingtonul consideră că Beijingul va folosi prezenţa militară în insule pentru a nega accesul la rute maritime strategice.

În Insulele Paracel au fost construite un nou helipad, turbine eoliene şi turnuri mari de radar. Turnurile de radar de pe Insula Triton ar putea fi folosite în disputele Chinei cu Vietnamul şi în operaţiunile desfăşurate de SUA în regiune pentru a promova libertatea de navigaţie, operaţiuni pe care Marina americană le-a folosit pentru a-şi susţine dreptul la liberă trecere în apele internaţionale.

La începutul acestei luni, primul portavion de producţie chineză a părăsit şantierul din portul nord-estic Dalian pentru a începe testele pe mare la motor, propulsie şi sistemele de navigaţie. Testele reprezintă un punct de cotitură în proiectul de amploare al Beijingului de a-şi moderniza Marina şi de a consolida prezenţa în Marea Chinei de Sud şi în jurul Taiwanului, pe care îl consideră teritoriu al său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe