Beijingul se opune adoptării de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

La câteva zile după efectuarea celui de-al 5-lea test nuclear de către Coreea de Nord şi după ce ONU şi-a manifestat intenţia de a pregăti alte sancţiuni împotriva statului comunist, China şi-a exprimat opoziţia faţă de adoptarea noilor sancţiuni, făcând apel la cumpătare şi soluţionarea problemei prin negocieri.
Paradă militară în Coreea de Nord.
Paradă militară în Coreea de Nord. (Captură Foto)

În condiţiile în care ONU şi SUA urmăresc să aplice noi interdicţii Phenianului pentru recentul său test nuclear, China a declarat că sancţiunile nu pot rezolva pe cont propriu chestiunea nucleară nord-coreeană.

După ce Coreea de Nord a declarat vineri că a desfăşurat cu succes cel de-al cincilea său test nuclear - cel mai mare de până acum în istoria statului comunist izolat -, Consiliul de Securitate al ONU a precizat că va începe să pregătească o nouă rundă de sancţiuni împotriva Phenianului.

Delegatul special american pe problemele Coreei de Nord, Sung Kim, a declarat duminică că SUA, Coreea de Sud şi Japonia vor lansa propriile lor sancţiuni împotriva regimului nord-coreean condus de Kim Jong-un.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a susţinut luni că acţiunea unilaterală poate duce doar la un impas.

Aceasta a mai declarat că esenţa problemei are legătură cu SUA şi nu cu China, adăugând că Beijingul a depus multe eforturi pentru a susţine pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană.

Agenţia de ştiri japoneză Kyodo a declarat luni că ministrul nord-coreean de Externe Ri Su-yong a sosit în Beijing, care a făcut apel la cumpătare după testul nuclear de săptămâna trecută.

Ministerul chinez de Externe a precizat că se “opune cu tărie” testului, dar a cerut ca această problemă să fie rezolvată prin discuţii între şase părţi. Procesul de negociere, suspendat de mult timp, este condus de China şi aduce împreună cele două Corei, Japonia, Rusia şi Statele Unite.

Phenianul a declarat că tentativa de aplicare de noi sancţiuni este “caraghioasă” şi a promis că va continua să “întărească puterea nucleară naţională, calitativ şi cantitativ”.

Coreea de Nord a promis că va dezvolta un arsenal nuclear robust pentru a se proteja de armata americană, care ocazional desfăşoară în regiune nave de luptă cu propulsie nucleară şi avioane capabile să transporte arme atomice.

În plus, Phenianul este nemulţumit de exerciţiul militar comun desfăşurat în Peninsula Coreeană de către SUA şi Coreea de Sud, precum şi de planurile SUA de a desfăşura pe teritoriul sud-coreean un sistem avansat de apărare antirachetă numit THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). La rândul ei, China şi-a manifestat nemulţumirea faţă de amplasarea sistemului antirachetă, acuzând că radarul acestuia ar putea monitoriza activităţile militare chineze.

Coreea de Nord a primit deja cinci seturi de sancţiuni ONU de când a testat primul său dispozitiv nuclear în 2006.