Beijingul demolează un studio al artistului Ai Weiwei

Artistul chinez Ai Weiwei
Artistul chinez Ai Weiwei (Matej Divizna/Getty Images)

Artistul dizident chinez Ai Weiwei a afirmat că unul dintre studiourile sale din Beijing a fost demolat de autorităţile comuniste fără vreun avertisment în prealabil şi înainte de data limită stabilită împreună cu proprietarii spaţiului respectiv.

Echipa lui Ai s-a chinuit să salveze în weekend lucrări de artă la care s-a muncit ani de zile, când tovarăşii din Beijing au trimis buldozere pentru a-i distruge studioul de mărimea unui hangar din districtul de artă Songzhuang, localizat în nord-estul capitalei chineze.

“Au început să îmi demoleze studioul Zuoyou din Beijing, fără niciun fel de măsură de precauţie”, a scris Ai pe contul său de Instagram.

“Adio!”, a declarat în weekend Ai Weiwei, adresând mesajul studioului său vechi de 12 ani.

Într-un email trimis luni către Euronews de la locuinţa sa din Berlin, Ai a explicat că studioul său a fost distrus înainte să reuşească să salveze toate lucrările de artă şi înainte de expirarea termenului limită stabilit cu cei care i-au închiriat spaţiul.

“Acordul de închiriere a expirat de ceva timp şi am început deja să transportăm lucrurilor de acolo. Însă exista un acord verbal de a folosi spaţiul până în 15 august. Demolarea a început fără niciun avertisment sau o notificare prealabile”, a declarat el pentru Euronews.

Artistul dizident a adăugat că galeriile din zona Songzhuang ar putea dispărea anul următor.

“Un custode tocmai mi-a spus că toate studiourile de artă din Beijing vor dispărea într-un an. Ne confruntăm cu astfel de ameninţări în mod constant, dar uneori nu se materializează”, a adăugat Ai.

În luna iulie, galeriilor dintr-un alt district de artă al Beijingului, numit Caochangdi, li s-a dat un termen limită de 2 săptămâni pentru a elibera spaţiile înainte ca acestea să fie demolate, potrivit The Art Newspaper.

Ai, unul dintre primii artişti care s-a stabilit în Caochangdi, a afirmat că studioul său din zonă nu a fost afectat, însă rămâne sceptic că va scăpa în viitor având în vedere acţiunile de confiscare a spaţiului respectiv.

“Timp de mulţi ani, chiar şi când locuiam încă acolo, autorităţile mi-au spus că îmi vor demola studioul din Caochangdi. În acelaşi timp, aceleaşi autorităţi mi-au promis că nu vor face acest lucru. Vei şti doar în ziua în care camioanele şi utilajele îţi ajung la uşă. Acest sentiment de nesiguranţă şi neîncredere este întotdeauna prezent. Cum poţi aprecia cu acurateţe situaţia? O autoritate susţine că nu se vor atinge de tine, dar a doua zi este arestat. Unii spun că vei fi condamnat la 13 ani de închisoare, dar a doua zi eşti liber să pleci acasă. Acest tip de putere autoritară poate face tot ce doreşte”, a scris Ai pentru Euronews.

Demolările şi evacuările neaşteptate nu sunt neobişnuite în China. Anul trecut, artistul Hua Yong din Beijing a documentat alungarea a sute de mii de muncitori migratori din capitală, mişcare despre care se crede că a fost un efort guvernamental de a scăpa de populaţia mai săracă a oraşului, şi anume de persoane precum: chelneri, oameni de serviciu, de exemplu. Imigranţii afectaţi de campania de suprimare au avut la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi strânge lucrurile şi a pleca. Cei care s-au opus au fost ridicaţi pe sus cu forţa. În primăvara trecută, Beijingul a început să blocheze alei istorice pentru a face loc unor noi proiecte, potrivit Foreign Policy.

Nu este clar dacă alte galerii au fost afectate în weekend de buldozerele trimise în Songzhuang.

AFP a precizat că, în ultimul an, autorităţile comuniste chineze au curăţat unele părţi ale zonei suburbane a capitalei. De asemenea, rezidenţii din apropierea studioului distrus au afirmat că zona unde a fost cândva o fabrică, este destinată redezvoltării.

Ai Weiwei a fost la un moment dat unul dintre favoriţii guvernului chinez, el proiectând mult admiratul stadion “Cuibul de Pasăre” pentru Jocurile Olimpice din Beijing din 2008.

Totuşi, artistul a căzut în dizgraţia autorităţilor după ce a început să fie critic la adresa lor, în special după un cutremur de pământ fatal din provincia estică Sichuan, care a avut loc înaintea Jocurilor.

Ai a fost arestat timp de 81 de zile în 2011 după ce a fost acuzat de evaziune fiscală. El a afirmat că acuzaţiile respective au fost motivate politic.

Artistul a plătit o amendă de 2,4 milioane de dolari şi paşaportul i-a fost confiscat până în 2015. De atunci, el locuieşte într-un exil autoimpus în Berlin, dar în curând va pleca din oraşul german cu speranţa că va găsi un loc mai “însorit” unde să locuiască.

Din cauza problemelor pe care le-a avut, Ai a susţinut că nu intenţionează să se întoarcă în China.

“Ca urmare a unor incidente precum acesta, mă întreb cât de realistă este intenţia mea de a mă întoarce [în China]. Chiar dacă aş crede că mă voi afla în siguranţă, pur şi simplu nu poţi avea încredere în promisiunile făcute sau în intenţiile bune ale cuiva. Nu există niciun raţionament în acest comportament”, a mai afirmat el pentru Euronews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe