Beijing cere Washingtonului să blocheze vizita preşedintei taiwaneze în New York. SUA refuză

Administraţia SUA a respins cererea Chinei de a bloca o scurtă oprire planificată de preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen pe teritoriul american în săptămânile următoare, alimentând şi mai mult tensiunile provocate de convorbirea telefonică dintre preşedintele ales Donald Trump şi Tsai.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump (st) şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump (st) şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. (Captură Foto)

Conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, Mark Toner, vizita lui Tsai se va baza pe o “practică îndelungată a SUA care este în concordanţă cu natura neoficială a relaţiilor sale cu Taiwanul”.

Recenta conversaţie telefonică dintre Trump şi Tsai a înfuriat guvernul comunist chinez, care vede Taiwanul ca o provincie separatistă care trebuie anexată Chinei.

Aceasta a fost prima conversaţie de acest gen a unui preşedinte american sau a unui preşedinte ales de când Washington a întrerupt legăturile cu Taiwanul în 1979 şi s-a angajat să respecte principiul “o singură Chină”, ceea ce implică faptul că SUA recunoaşte Taiwanul ca o parte a Chinei.

După convorbirea telefonică, au apărut rapoarte care susţineau că Tsai va face o scurtă oprire în New York City în drumul ei spre Guatemala şi El Salvador la începutul lunii ianuarie.

Conform unor rapoarte, consilierii lui Tsai chiar au urmărit să programeze întâlniri cu Trump şi oficialii administraţiei sale, deşi un consilier al preşedintelui ales a declarat că astfel de întâlniri sunt “foarte improbabile”.

Înfuriat de mişcarea lui Trump, Beijing-ul a cerut oficialilor americani să evite trimiterea oricăror “semnale greşite forţelor care promovează independenţa Taiwanului”, un astfel de semnal fiind acceptarea vizitei preşedintei taiwaneze în New York.

Conform purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, oficiali de top ai Consiliului Securităţii Naţionale au discutat de două ori cu oficialii chinezi de la apelul telefonic dintre Trump şi Tsai, liniştindu-i în ceea ce priveşte angajamentul Washingtonului pentru “îndelungata politică legată de China”.

“Dacă echipa preşedintelui ales are un alt obiectiv, atunci îi lăsăm pe ei să îl descrie”, a precizat Earnest într-o discuţie cu mass media.

Vicepreşedintele ales Mike Pence a încercat, de asemene, să minimalizeze importanţa conversaţiei telefonice, descriind-o ca nimic altceva decât un apel de “curtoazie” din partea Taipeiului.

Însăşi Tsai a încercat să calmeze situaţia într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi, declarând reporterilor că ea a dorit doar să îl felicite pe Trump pentru victoria la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

“Nu prevăd niciun fel de schimbări politice majore în viitorul apropiat deoarece cu toţii vedem valoarea stabilităţii în regiune”, a declarat ea reporterilor.

Între timp, Trump s-a distanţat şi mai mult de anii de corectitudine politică americană cu privire la China, acuzând Beijingul că îşi devalorizează moneda naţională şi construieşte un complex militar “masiv”.