Beijing-ul doreşte să creeze până în 2020 un sistem de supraveghere video completă

(en.wikipedia.org)

China va acoperi zonele publice importante cu supraveghere video până în 2020 pentru a "combate crimele" şi pentru a "îmbunătăţi serviciile publice", a anunţat miercuri principalul organism al ţării pentru planificare economică.

Libertatea presei, de expresie precum şi protestele sunt strict cenzurate în China. Beijingul, cu ajutorul companiei Cisco a creat un sistem de supraveghere şi cenzurare a Internetului supranumit Marele Firewall, şi unul de urmărire pe stradă numit PoliceNet. Mai multe companii de social media - de exemplu Facebook, Twitter - sunt interzise în China. Toţi utilizatorii de internet trebuie să se înregistreze în internet-cafe-uri, iar scanarea căsuţelor personale de email este norma.

Gigantul de Internet Google a trebuit să îşi ia serverele din China. Deşi motorul său de căutare era "customizat" pentru a exclude subiecte controversate precum protestul studenţesc din Tianamen, Tibet sau Falun Gong, a intrat pe radarul Partidului Comunist după ce a încercat să se opună cererilor de cenzură venite din partea conducerii comuniste.

Autorităţile au anunţat că zonele publice, precum şosele, vor fi acoperite complet de camere video şi informaţiile acumulate vor fi transmise autorităţilor, conform unei directive publicate de Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă şi alte opt departamente.

Planul urmăreşte să dezvolte monitorizarea "securităţii publice", să "optimizeze condiţiile de trafic" şi să îmbunătăţească "administrarea problemelor sociale".

Guvernelor locale li se cere să se asigure că majoritatea camerelor lor de supraveghere pot funcţiona eficient şi non-stop şi să construiască un sistem complex de supraveghere a securităţii publice.

Activiştii pentru drepturile omului susţin că acest sistem de supraveghere va fi folosit pentru a suprima şi mult dizidenţa politică chineză, şi aşa pusă la zid de unul dintre cele mai brutale aparate de securitate care există la ora actuală în lume.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe