Beijing-ul ameninţă Tokyo, după ce China instaurează zona defensivă în ape japoneze

Japonia-China: Nave chineze în Senkaku.
Japonia-China: Nave chineze în Senkaku. (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)

China a avertizat sâmbătă Japonia ”să nu răspândească zvonuri” cu privire la o nouă zonă aeriană şi a îndemnat-o să ”se comporte şi să comunice cu grijă”, conform unui comunicat emis de Ministerul de Externe Chinei.

În acelaşi discurs, China susţine ”că nu se simte ameninţată de ţările din sud-estul Asiei şi că este optimistă cu privire la situaţia din Marea de Sud,” acolo unde a acaparat ilegal o mare parte din apele teritoriale.

Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite sunt îngrijorate de zona de defensivă aeriană impusă unilateral de China în Marea de Est a Chinei la sfârşitul anului trecut. Zona aeriană se suprapune unui grup de insule aflate sub administraţia Japoniei.

Comunicatul a făcut referire la articolul publicat în ziarul japonez Asahi Shimbun, care anunţa că Beijingul ia în considerare instalarea unei zone aeriene similare – în care aparatele de zbor tranzitare trebuie să raporteze Chinei datele traseului lor – în Marea de Sud a Chinei, ceea ce a determinat Departamentul de Stat al Statelor Unite să publice un avertisment împotriva unei astfel de acţiuni.

Conform comunicatului de sâmbătă, China susţine că nu are nevoie de o asemenea zonă în Marea de Sud a Chinei, acolo unde China, Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan au toate pretenţii contradictorii.

”China este optimistă cu privire la relaţiile diplomatice avute cu ţările din jurul Mării de Sud a Chinei şi cu privire la situaţia generală din Marea de Sud a Chinei,” se mai precizează în comunicat.

La 1 ianuarie, guvernul de la Beijing a impus unilateral o legislaţie conform căreia o mare parte din apele internaţionale din Marea de Sud a Chinei sunt teritorii proprii, şi prin care îşi rezervă dreptul de a sancţiona tranzitul prin zonă.

Conform tratatului militar dintre SUA şi China, cât şi a acordurilor internaţionale, legislaţia adoptată unilateral de Guvernul de la Beijing este total nefondată şi constituie un act agresiv ce poate submina pacea din regiune.

În timp ce ministerul de Externe al Chinei a precizat că ţara sa are dreptul să instaleze o zonă aeriană defensivă pe care nimeni nu are dreptul să o critice, a lansat şi o serie de acuzaţii dure la adresa Japoniei conform cărora aceasta încearcă să distragă atenţia comunităţii internaţionale de la acţiunile de întărire a armatei.

”Forţele dreptei japoneze din Japonia au început să accentueze aşa zisele planuri conform cărora China va instala o zonă aeriană defensivă de identificare în Marea de Sud a Chinei, pentru a distrage atenţia internaţională de la conspiraţia Japoniei care intenţionează să-şi mărească armata,” conform comunicatului.

”Avertizăm aceste forţe să nu amăgească oamenii cu zvonuri pentru propriul lor interes economic şi să nu intensifice tensiunile, şi sperăm că părţile relevante se vor comporta şi vor comunica cu grijă”, se mai menţiona în comunicat.

De la startul conflictului privind insulele disputate, China a trimis mai multe patrule maritime în Marea de Est a Chinei, în interiorul apelor teritoriale japoneze, acţiuni ce au intensificat şi mai mult tensiunile din regiune.

Chiar dacă de peste un deceniu China creşte (oficial numai) bugetul militar cu o medie de 17%, China a negat în mod repetat acuzaţiile venite din partea Japoniei, conform cărora este o ameninţare pentru pacea din regiune. În răspuns, China a avertizat că Tokyo încearcă să se reînarmeze şi că nu a reuşit să-şi înveţe lecţiile din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

În urmă cu o săptămână, ziarul german Der Spiegel avertiza că atitudinea Chinei este asemănătoare cu a Germaniei înaintea Primului Război Mondial adică ”îşi cere partea sa de resurse naturale, a trecut la intimidarea vecinilor săi, şi îşi dezvoltă masiv puterea navală pentru a-şi asigura rutele comerciale”.