BCE opreşte imprimeria de bani

Sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt am Main, Germania
Sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt am Main, Germania (Thomas Lohnes/Getty Images)

Banca Centrală Europeană (BCE) a sistat joi tipărirea banilor în valoare de 2,6 trilioane de euro – cunoscută sub numele de relaxare cantitativă sau QE – însă stimularea va continua pe parcursul anilor viitori şi s-ar putea ca instituţia chiar să adopte măsuri de susţinere suplimentare.

Rata dobânzii aplicată de BCE este negativă (-0,4%), iar factorii de decizie s-au angajat să o păstreze neschimbată cel puţin până la sfârşitul anului viitor.

Cu toate că banca nu oferă o perspectivă de lungă durată, executivii BCE au afirmat deseori că se simt confortabili cu previziunile pieţei care prevede că rata depozitelor va creşte până la zero numai în 2020 şi va continua să crească la un nivel mic după aceea, potrivit Reuters.

Având în vedere că BCE doreşte din nou ca ratele dobânzilor să devină principalul instrument de politică monetară, răspunsul probabil la orice încetinire ulterioară ar fi acela de a impulsiona şi mai mult aşteptările privind creşterea ratei dobânzii, o mişcare relativ facilă.

Probabil vor trece câţiva ani înainte ca ratele BCE să ajungă la un nivel “neutru”, chiar dacă ar avea loc, printre altele, o creştere neaşteptată a inflaţiei.

Prima majorare a ratei Rezervei Federale după criza economică a avut loc la sfârşitul anului 2015, iar ratele încă nu au ajuns la un nivel "neutru".

BCE a acordat băncilor credite pe patru ani la mijlocul anului 2016 şi trebuie să le anunţe până la mijlocul anului următor dacă acele credite vor fi prelungite.

Permiterea expirării acestora ar afecta bilanţul BCE şi va obliga unele bănci să împrumute pe termen scurt la rata principală de 0%, mai degrabă decât rata depozitelor de -0,4%. Aceasta ar fi o majorare a ratei de facto, pe care BCE doreşte să o evite.

Un nou credit cu rată a dobânzii fixe pe o durată de timp mai mare ar limita capacitatea băncii de a majora dobânzile. Astfel, soluţia probabilă va fi un credit pe termen mai scurt, probabil pe trei ani, la o rată variabilă a dobânzii legată de rata principală a BCE, pe care unii ar dori să o facă permanentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe