Expresii idiomatice chinezeşti: "Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul" (塞翁失马)

Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul
Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul (Mei Hsu / Epoch Times)

Expresia chinezească idiomatică „Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul” înseamnă că ghinionul uneori se dovedeşte a fi noroc, iar norocul, ghinion.

Această poveste a fost iniţial consemnată în cartea „Lecţii pentru omenire”, scrisă de către Anshi Liu din timpul Dinastiei Han de Vest (206 î.Hr. - 23 d.Hr.).

A fost odată un moşneag care trăia la hotarul de nord al Chinei şi se pricepea de minune să crească cai. Era cunoscut drept un vechi crescător de cai.

Într-o zi, unul dintre cai i-a dispărut. Vecinilor le-a părut rău pentru el şi au venit sa îl consoleze pe bătrân. Însă el, deloc mâhnit, le-a spus vecinilor: „Am pierdut un cal, însă pierderea se va dovedi, poate, a fi un lucru bun.”

Cu câteva luni mai târziu, calul s-a întors aducând cu sine un alt cal, chiar mai bun decât el. Prinzând de veste, vecinii au venit sa îl felicite pe moşneag pentru câştigul său. Bătrânul crescător de cai a privit iarăşi cu alţi ochi întâmplarea, spunând: „Acest câştig s-ar putea să nu fie cu noroc, se poate schimba în ghinion în cele din urmă.” În chip straniu, a avut dreptate din nou.

Moşneagul avea un fiu căruia îi plăcea să călărească. Într-o zi, băiatul a pornit călare pe murgul nou dobândit, a căzut de pe cal şi şi-a rupt piciorul. Încă o dată, vecinii s-au dus sa îl compătimească pe părintele tânărului. Moşneagul a răspuns şi de data aceasta cu calm: „Fiul meu şi-a rupt un picior, însă este greu de zis dacă incidentul este unul nefericit.” Vecinii nu i-au putut înţelege vorbele şi au crezut că omul şi-a pierdut minţile.

La scurt timp după aceea, tuturor flăcăilor li s-a ordonat să plece la război şi mulţi au pierit pe câmpul de luptă. Din moment ce fiul bătrânului avea piciorul rupt, nu a fost trimis pe front, devenind astfel unul dintre supravieţuitorii războiului.

De abia atunci şi-au dat seama vecinii ce a vrut moşneagul să spună prin cuvintele sale despre noroc şi ghinion. De atunci, ei l-au privit plini de respect pentru înţelepciunea sa.

Există o raţiune în spatele tuturor lucrurilor. Prin urmare, este greu de ştiut dacă un lucru este bun sau rău doar din aparenţe.

Expresia „Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul” este folosită pentru a-i consola pe cei care au suferit un necaz. Ghinionul uneori se poate schimba în noroc, iar norocul poate uneori să fie un lucru rău. Această expresie ne îndeamnă să urmăm cursul natural al lucrurilor şi să privim toate câştigurile şi pierderile cu calm. Totodată, ea ne spune că trebuie să nu ne exaltăm pentru ceea ce dobândim şi nici să nu ne întristăm peste măsură pentru ceea ce pierdem.