Bătălia pentru oraşul sirian Alep s-a terminat. Au început evacuările

Operaţiuna de evacuare a mii de civili şi luptători din ultima enclavă rebelă a oraşului sirian Alep a continuat să se desfăşoare cu intensitate pe parcursul zilei de joi.
Autobuze folosite pentru evacuări aşteaptă în faţa unor clădiri distruse din oraşul sirian Alep.
Autobuze folosite pentru evacuări aşteaptă în faţa unor clădiri distruse din oraşul sirian Alep. (AFP/Getty Images)

Imaginile difuzate la televiziunea de stat siriană au arătat un convoi de 10 ambulanţe şi cel puţin 17 autobuze verzi care scoteau cel puţin 1.000 de persoane din oraşul asediat. Unele rapoarte media au susţinut că persoanele respective erau luptători din opoziţie.

Evacuările au loc după semnarea unui acord de încetare a focului şi marchează atât sfârşitul unui asediu îndelungat asupra oraşului Alep cât şi o victorie majoră pentru forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Anterior, Crucea Roşie a declarat că operaţiunea de evacuare a aproximativ 200 de răniţi a început de asemenea. Rusia a declarat că 5.000 de rebeli şi membri ai familiilor lor sunt evacuaţi din oraş.

Alţii aşteaptă pe străzile din estul Alepului pentru a le veni rândul.

Autorităţile siriene au declarat că depun eforturi pentru a garanta siguranţa celor evacuaţi.

Rapoartele anterioare au susţinut că forţele pro-guvern au tras focuri de armă asupra vehiculelor care evacuau cetăţeni ai oraşului, provocând câţiva răniţi şi cel puţin un deces.

Un oficial militar de top rus, general locotenent Viktor Poznikhir, a declarat că armata siriană şi-a finalizat aproape în întregime operaţiunile în Alep.

“După eliberarea oraşului Alep putem spune că nu doar situaţia siriană, ci şi cea regională şi internaţională, sunt diferite. Aici, timpul a devenit istorie. Oraşul Alep a transformat timpul în istorie”, a declarat preşedintele Assad triumfător într-un mesaj video.

Ministerul rus al Apărării a declarat că persoanele evacuate – răniţi, civili şi luptători – sunt transportate în zonele ocupate de rebeli în provincia învecinată Idlib.

Ministerul a adăugat că Moscova va desfăşura drone pentru a monitoriza rebelii şi familiile lor care sunt transportaţi printr-un coridor umanitar.

Totuşi, provincia Idlib este deja o ţintă a forţelor aeriene siriene şi ruseşti şi există temeri pentru siguranţa persoanelor transportate acolo – în special a tinerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe