Băsescu: Suspendarea lui Dăncilă nu duce la căderea Guvernului. Aş fi încercat şi eu cu Ponta şi Tăriceanu

Premierul României nu poate fi schimbat decât prin votul Parlamentului, a subliniat fostul şef de stat Traian Băsescu, în contextul scenariilor lansate după ce preşedintele PNL a depus plângere penală pe numele Vioricăi Dăncilă pentru înaltă trădare.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a respins duminică seară, la postul B1 TV, scenariul lansat de fostul şef al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean, potrivit căruia dacă premierul României este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul va fi dizolvat.

"Îmi cer scuze anticipat dlui Zegrean şi la toţi constituţionaliştii, la profesionişti, însă am cu totul altă părere. Ne ducem la cartea asta mică (Constituţia - n.r.), vitală şi căutăm articolul 107, care spune foarte clar - preşedintele României nu-l poate revoca pe primul ministru. De aici venim şi spunem - stă suspendat 45 de zile premierul. Şi? Cineva trebuie să emită un decret de revocare şi preşedintele nu poate. Ar putea Parlamentul, dar numai printr-o moţiune de cenzură.

Deci premierul nu poate fi schimbat decât prin votul Parlamentului. Majoritatea care e acum în Parlament arată că nu ar fi nicio şansă ca Parlamentul să dea un vot, să spunem că face opoziţia o moţiune de cenzură, nu ar fi nicio şansă să treacă. Dacă s-ar merge pe această idee e clar că după moţiunea de cenzură picată în Parlament premierul e mai viu decât oricând", a declarat Băsescu, citat de ziare.com.

Liderul PMP a explicat că, dacă scenariul avansat de Zegrean ar fi fost posibil, l-ar fi aplicat şi el atunci când era preşedinte în cazurile Tăriceanu şi Ponta.

Reamintim că fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a explicat, pentru Mediafax, că dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis, după 45 de zile Guvernul va fi dizolvat.

"Dacă (Dăncilă - n.r.) ar fi suspendată din funcţie şi nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluţie care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este Guvern. Ar fi un lucru atipic, anormal. Nu e chiar constituţională chestia asta, pentru că avem text care spune că preşedintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar însemna că dacă îl suspendă şi se împlinesc 45 de zile şi nu se poate întoarce în funcţie, ar fi practic o revocare, ceea ce Constituţia nu permite.

Din 2003 este text clar, un text cât se poate de ritos care spune - preşedintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă. Nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple acest lucru. Nimeni nu s-a gândit la suspendarea şi a premierului, să încheie astfel mandatul unui Guvern. Eu am fost acolo când s-a scris Constituţia şi nimeni nu a avut în vedere această modalitate de încetare a mandatului, de revocare, ori textul de la articolul 107 este cât se poate de clar - preşedintele nu îl poate revoca. Asta înseamnă că în nicio situaţie şi sub nicio vorbă. Nu ştiu ce să zic, e complicat. Din nou va fi pusă Curtea Constituţională, dacă s-ar ajunge acolo, într-o situaţie în care să dea o decizie. Până la urmă", a declarat Zegrean.

Reamintim că şeful PNL o acuză pe premierul Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

În acelaşi timp, este vizat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare de informaţii secrete.

Plângerea vine în contextul scandalului legat de începerea procedurii de mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mai multe detalii pe această temă aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne