Băsescu: SRI, obligat să sesizeze parchetele în cazul dezinfectanţilor. Cine a măsluit dosarele?

Pentru că este vorba despre vieţi omeneşti curmate prin fraudarea calităţii dezinfectanţilor, în mod cert SRI avea obligaţia să sesizeze parchetele, fie că este vorba despre Parchetul General, DNA sau DIICOT. Traian Băsescu se întreabă dacă au fost sau nu sesizate şi dacă da, cine a măsluit dosarele?
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat după ce Serviciul Român de Informaţii a dezvăluit că, în ultimii ani, a trimis circa 100 de informări despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate, inclusiv despre infecţiile nosocomiale intraspitaliceşti.

"Desecretizarea necesară. Din afirmaţiile purtătorului de cuvînt al SRI înţeleg că în ultimii 5 ani instituţia a informat Preşedinţia cu privire la tratarea infecţiilor din spitale, cu substanţe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea [Hexi Pharma - n.r.] sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanţele de dezinfecţie. Cred că este corect şi necesar ca informările adresate Preşedintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI", scria Traian Băsescu.

Klaus Iohannis a refuzat însă să facă publice informările pe care SRI le-a trimis Preşedinţiei în problema infecţiilor intraspitaliceşti pe motiv că acestea sunt "secrete şi strict secrete".

"Revin. La ce bun secretizarea informărilor către Preşedintele României? Urmare a poziţiei Preşedintelui Iohannis, mă văd nevoit să revin în solicitarea mea ca SRI să desecretizeze informările pe care le-a transmis la Preşedinţie cu privire la firmele domnului Condrea sau alte firme, româneşti sau străine, care falsificau dezinfectanţii utilizaţi în spitale. Recunosc faptul că nu-mi aduc aminte să fi citit astfel de informaţii deşi fac eforturi de memorie supraomeneşti.

Menţinerea secretizării acestor documente este deja inutilă, avînd în vedere că, în momentul de faţă, în spaţiul public, circulă mult mai multe informaţii decît cele care puteau fi cuprinse în documentele SRI. Este clar că, dacă SRI a sesizat aspecte de falsificare a substanţelor, acestea au fost transmise şi DNA. Sunt convins că asupra falsificărilor de dezinfectanţi a fost sesizat inclusiv spitalul SRI.

Deconspirarea surselor de informaţii nu este posibilă, pentru că acestea nu sunt niciodată menţionate în documentele ce sunt destinate Preşedintelui României. În aceste condiţii, nu cred că se mai justifică secretizarea informărilor transmise în ultimii 5 ani către preşedinţii României legat de falsificarea dezinfectanţilor", a declarat Traian Băsescu.

Trebuie să ştim, trebuie să ştiţi

"Nu exclud posibilitatea ca SRI să fi făcut informări către instituţii conduse de politicieni (am serioase dubii legate de informarea Preşedinţiei şi încă îmi scotocesc memoria ca să-mi amintesc şi nu găsesc) cu privire la diluarea frauduloasă a dezinfectanţilor furnizaţi spitalelor, fie că a fost firma domnului Condrea, fie că sunt alte firme.

Pentru că este vorba despre vieţi omeneşti curmate prin fraudarea calităţii dezinfectanţilor, în mod cert SRI avea obligaţia să sesizeze parchetele, fie că este vorba despre PÎCCJ, DNA sau DIICOT. Vreau să ştiu dacă aceste instituţii au fost sesizate. Şi, dacă da, cine a măsluit dosarele?

Din păcate, prin purtătorul de cuvînt, SRI informează strict despre sesizări făcute unor structuri politice, nu şi despre instituţii de anchetă şi aplicare a legii. Personal, sper că este doar o omisiune de comunicare. Dacă instituţiile de forţă ale statului nu vor fi cinstite cu românii în acest caz, încrederea în stat se va prăbuşi.

P.S. - Eu voi face în această săptămână o conferinţă de presă în care voi spune tot ce ştiu despre sănătate şi educaţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne