Băsescu: Serviciile secrete s-au implicat în campania electorală. Îşi caută noul stăpân

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat joi seară, în cadrul unui interviu pentru B1 TV, că este o certitudine faptul că serviciile secrete s-au implicat în mod direct în campania electorală, în ciuda faptului că le-a atras atenţia personal şefilor SRI şi SIE referitor la acest subiect.

"Este clar că serviciile s-au implicat în campanie. Este clar că au fost lucruri în neregulă, în condiţiile în care pe 10 septembrie 2014 am chemat şefii celor două servicii şi primadjuncţii lor şi i-am atenţionat să nu se implice în campania electorală. Implicarea lui Meleşcanu cred că nu mai are nevoie de explicaţii. Atenţionarea a fost pe 10 septembrie, a plecat de la mine după care a început să strângă semnături pentru candidatură. Aveam oarecare informaţii, dar la acel moment trebuia să-mi spună că va trece la strâns semnături. I-aş fi spus vă felicit, scrieţi-vă demisia. Nu a făcut-o. Este clar o implicare a serviciului în jocuri politice", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a vorbit şi despre modul în care a fost implicat numele Elenei Udrea în dosarul EADS, exprimându-şi suspiciunea faţă de celebrul blogger care a publicat o lista de vinovatii din dosar.

"După ce am vorbit de EADS public şi după ce a vorbit şi Elena Udrea, un domn cu nume românesc în Germania a pus pe blogul lui un articol în care înşiră premieri, şefi de stat, Schroeder, şi pac şi Elena Udrea. Ea nu a avut niciodată în atribuţii securizarea frontierei.

Dl Hurezeanu a fost un promotor al informaţiei, a servit-o imediat. A fost luată acea frază şi incriminată Elena Udrea cu mânie proletară. Un alt fals - oamenii s-au mai rafinat, mie au vrut să îmi dea lovitura cu flimuleţul trucat, dar prea devreme. Aici loviturile au venit marţi, joi, vineri, nu mai ai ce să le faci", a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a vorbit şi despre lovitura de imagine suferită astazi de Elena Udrea după ce în presă au apărut poze din weekendul petrecut de aceasta, la Paris, alături de procurorul-şef DIICOT, Alina Bica.

"Ce s-a întâmplat azi e din nou o probă că serviciile secrete sunt implicate şi vă asigur că voi analiza cu toată seriozitatea, iar cine crede că m-am culcat acasă şi aştept finalul mandatului se înşeală. M-am uitat cu atenţie la fotografii, a dispărut blogul. Dacă vă uitaţi, sunt fotografii făcute de sus. Cineva a ştiut că ajunge la Paris, au închiriat un apartament vis-a-vis de hotelul în care s-a cazat şi au facut poze 48 de ore în continuu", a epxlicat preşedintele.

Îşi caută noul stăpân, dar până când noul stăpân va învăţa să fie stăpân, riscă să fie ele stăpânul lui

"Fotografiile sunt făcute în 14, 15 februarie. Factura de cazare e datată 29 septembrie 2014, la şase luni după ce a fost cazată acolo. Au sărit imediat dezinformatorii opiniei publice că sunt paparazzi. Poate un paparazzi să ia la şase luni distanţă să facă rost de factura de cazare? Aceasta e o operaţiune pe care un serviciu românesc şi unul francez şi le-au făcut între ele. E clar că serviciile sunt în joc", a continuat şeful statului.

Întrebat dacă ceea ce se întâmplă acum este un eşec al reformării serviciilor secrete, Traian Băsescu a replicat că nu este vorba despre un eşec, doar că serviciile au devenit extrem de puternice şi nu există un sistem eficient de control al acestora, iar tentaţia lor este să iasă din statutul de instrument.

"Eu în mandatul meu i-am controlat. Îmi e clar că s-au angajat unii care ştiu le-a şi transmis Victor Ponta, dacă ajung, aveţi înălţimea cu un cap mai puţin, şi atunci s-au canalizat pentru susţinerea lui Iohannis, alţii pentru Ponta, dar amandoi vor fi nişte marionete. Îmi e clar că se mişcă, că au rămas perfect loiale în relaţia cu mine, primesc informaţiile ca şi până acum, în acelaşi timp s-au bagat nişte jocuri care nu sunt ale lor. Îşi caută noul stăpân, dar până când noul stăpân va învăţa să fie stăpân, riscă să fie ele stăpânul lui. De mai bine de o lună spun că avem o legislaţie slabă, trebuiesc puse serviciile sub control. Aştept să se termine turul I", a afirmat preşedintele.

Însă, Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că un presedinte nu trăieşte strict din informaţiile furnizate de serviciile de informatii, adăugând că povestea aceasta este una "urata".

"Eu le recunosc stilul, ştiu cine e implicat, discutăm de luni încolo. Niciun ofiţer al vreunui serviciu român nu se putea duce la recepţia hotelului şi să-l pună pe recepţioner să caute din urma cu şapte luni. E clar că a fost o colaborare şi ea a fost promptă, după ce Udrea şi-a depus candidatura au solicitat factura. Categoric voi cere informaţii oficiale, acest lucru nu poate rămâne aşa", a concluzionat şeful statului.