Băsescu se va ocupa personal de unirea cu R. Moldova după încheierea mandatului

Preşedintele României, Traian Băsescu.
Preşedintele României, Traian Băsescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni la postul B1 Tv, că se va ocupa de proiectul de unificare a României cu Republica Moldova după încheierea mandatului, scrie pesurse.ro

Întrebat despre declaraţiile sale anterioare, referitoare la unificarea cu R.Moldova, dacă are un proiect clar în acest sens sau a fost vorba doar despre un enunţ la nivel teoretic, şeful statului a replicat: "Categoric mă voi ocupa de acest proiect, va fi unul din proiectele în care, după ce îmi voi termina mandatul, îmi voi pune resursele".

Traian Băsescu a subliniat că el crede în acest proiect şi crede că ţara noastră are nevoie de Republica Moldova şi invers, pentru a avansa împreună mai rapid, mai sigur, în drumul lor european.

"Nu îmi este ruşine de ce am spus şi nu mă deranjează nici dacă vreun politician spune: vai, cum am putut spune aşa ceva, că îi întărim pe comuniştii de la Chişinău. Comunişti sunt toţi aceia care joacă între Moscova şi Bruxelles (...). Dar nu este un proiect care să se poată face mâine sau poimâine. Acum nu este un moment în care lucrurile să se poată întâmpla", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că în România în jur de 70% din populaţie vrea unirea, însă în R. Moldova procentul este sub 50%. "Un astfel de proces este dependent fundamental de voinţa oamenilor", a explicat acesta.

"Atunci când nu voi mai angaja statul român (...), mă voi dedica unui proces de explicare", a afirmat preşedintele.

"Uitaţi-va cât de greu le este să-şi găsească identitatea, nu există popoare care să poată supravieţui fără identitate. Cum poţi să spui: eu sunt popor moldovean, eu vorbesc limba moldovenească, eu am istoria Moldovei, eu învăţ pe moldoveanul Sadoveanu sau Creangă sau Eminescu. (...) Identitatea este cel mai de preţ lucru al unui popor, iar dincolo de Prut nu este o altă identitate decât cea pe care o avem noi", a adăugat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, precizând că este convins că, în cazul în care în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

"Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez pe oamenii politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a fost de părere şeful statului.

Traian Băsescu a declarat la Adevărul Live că „în acest moment, soluţia corectă e ca România să susţină drumul către UE al Rep. Moldova. Nu e uşor. E un drum de 10-12 ani. E lung. Acum avem două realităţi. În România e o masă critică care susţine unirea României cu Moldova. Din păcate, dincolo de Prut, procentul de susţinere e mult mai mic. O astfel de unire nu o pot face politicienii, ci cetăţenii din ambele părţi. Eu cred că la o astfel de masă critică se va ajunge pe timpul acestui parcurs lung către aderare. Nu putem spera că timp de 12 ani actuala politică pro-europeană se va menţine la putere. Vor fi hiatusuri pe acest drum”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne