Băsescu, scenariul suspendării temporare a preşedintelui: Ne-ar lua 2-3 ani să spălăm manevra asta la Bruxelles

Şeful statului ar fi trebuit să ţină o conferinţă de presă în care să explice de ce nu o desemnează pe Shhaideh ca premier. Nu în ultimul rând, Iohannis trebuia şi trebuie să discute cu Dragnea pentru a evita o criză politică, susţine Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele "nu e un soi de notar" obligat să aplice pur şi simplu propunerea PSD-ALDE, a opinat marţi Traian Băsescu, comentând refuzul lui Iohannis de o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier, aşa cum a cerut Dragnea. Invitat la România TV, fostul şef al statului a mai susţinut că, deşi îndreptăţit să refuze propunerea PSD, Iohannis ar fi trebuit să îşi argumenteze decizia.

"Unii cred că preşedintele e un soi de notar. Adică vine Dragnea şi spune Shhaideh, iar notarul-preşedinte ia notă şi face actele în consecinţă. Nu ăsta e spiritul Constituţiei! Aici discutăm de loialitatea faţă de Constituţie. Preşedintele avea obligaţia să recunoască majoritatea formată. A recunoscut-o, că şi azi a spus 'rog alianţa PSD-ALDE să vină cu o nouă propunere'. Aici ar fi necesară o consultare", a susţinut Traian Băsescu, preluat de stiripesurse.ro.

Liderul PMP a mai declarat că nu i-a sugerat lui Iohannis să nu o nominalizeze pe Shhaideh ca premier şi a comentat ironic comentariile privind o eventuală implicare a sa în refuzul preşedintelui de a da curs solicitării lui Dragnea.

"Eu sunt implicat şi în faptul că ruşii au pus rachete S300 în Crimeea, în situaţia din Coreea de Nord... Ştiţi ceva rău care nu e făcut de mine în ţara asta? Eu am avut doar exprimările publice pe care le-am făcut pentru electoratul meu, nu pentru Iohannis", a declarat Băsescu, care, reamintim, după ce a ieşit de la consultările cu Iohannis şi-a exprimat temeri în legătură cu faptul că soţului lui Sevil Shhaideh a lucrat pentru Assad.

În opinia lui Băsescu, Iohannis a greşit neoferind explicaţii pentru decizia sa şi că ideal ar fi fost ca preşedintele să-l fi sunat pe Dragnea şi să discute pentru a găsi soluţii.

"Putea să explice şi să nu mai dea loc de comentarii unora sau altora. Eu aş fi ţinut o conferinţă de presă de două ceasuri în care să fi explicat câtă dreptate am. Trebuie evitată o criză politică. Cei doi trebuie să discute. Dacă aş fi fost în situaţia de azi, să spun public că nu accept nominalizarea, primul lucru pe care îl făceam - pentru că nu discutăm de ceva ce poate fi amânat - era să îl sun pe Dragnea - dacă nu chiar înainte să-l previn - şi îi spuneam "bătrâne, hai la o cafea, să găsim soluţii". Se pare că alunecăm puţin şi pe o pantă a orgoliilor. Doar prin consultări se poate evita respingerea unei a doua propuneri. Dar este dreptul lui Dragnea, nu al lui Iohannis, să facă propunerea", a adăugat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai opinat că nu se va ajunge nici la alegeri anticipate, nici la suspendarea temporară a preşedintelui - scenariul lansat de Eugen Nicolicea - pentru ca în intervalul cât Iohannis e suspendat, Tăriceanu să o numească pe Shhaideh premier:

"Sunt convins că amândoi se gândesc şi vor lua decizia pentru a asigura stabilitate politică. Pentru că doar ce s-au terminat alegerile, nu eşti pe sfârşit de mandat. Trebuie să găsească soluţii. Nu contează cine sună primul, deşi elegant ar fi să sune preşedintele, să-l cheme pe Dragnea la consultări constituţionale".

Cât despre scenariul suspendării preşedintelui Iohannis pentru o perioadă suficientă ca preşedintele interimar, care ar urma să fie Călin Popescu Tăriceanu, să nominalizeze premierul, care să fie apoi votat de Parlament, Traian Băsescu a răspuns: "Ştiţi cât ne-ar lua să spălăm manevra asta la Bruxelles? Cel puţin 2-3 ani!".

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu o va desemna pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier. Refuzul preşedintelui de a o pune în fruntea Guvernului pe fosta succesoare a lui Dragnea la Ministerul Dezvoltării Regionale vine pe fundalul controverselor legate de soţul acesteia, Akram Shhaideh fiind acuzat că este un susţinător deschis al lui Bashar Al-Assad şi al Hezbollah.

Ulterior, Liviu Dragnea a ţinut şi el o conferinţă de presă în cadrul căreia a susţinut că nu înţelege refuzul lui Iohannis de a o desemna premier pe Shhaideh, a opinat că acesta aruncă ţara într-o criză politică şi a anunţat că va analiza oportunitatea suspendării acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne