Basescu: Romania nu va fi afectata profund de criza financiara din SUA

Presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu. (JACQUES COLLET / AFP / Getty Images)

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la RRA, ca Romania nu va fi afectata profund de criza financiara din SUA, pentru ca pe piata bancara autohtona nu exista, cu o singura exceptie care deruleaza o activitate foarte scazuta dar pozitiva, filiale ale bancilor americane.

Intrebat daca Romania va fi afectata de criza de pe piata financiara americana, Basescu a raspuns ca, din evaluarile rezultate in urma unor discutii avute cu guvernatorul BNR, rezulta ca tara noastra nu va fi afectata profund, pentru ca pe piata bancara nu exista filiale ale marilor banci din Statele Unite.

"Exista un singur branch, cu o activitate foarte scazuta, dar pozitiva", a spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca se inregistreaza retrageri de capital pe bursa, insa acestea nu au "efect consistent".

"Se simte, dar nu ne va afecta profund", a mai spus seful statului.

El s-a declarat convins ca si in 2009 Romania va inregistra o crestere economica intre 5 si 7%.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, vorbind despre efectele crizei financiare din SUA, ca Romania va inregistra, probabil, in a doua parte a anului un ritm de dezvoltare economica de 10%, dar rata de crestere a PIB ar putea scadea anul viitor la un nivel inferior rezultatelor estimate pentru 2008.

El s-a referit si la criza financiara din Statele Unite, aratand ca aceasta poate avea anumite efecte precum lipsa lichiditatilor, scumpirea creditului si inregistrarea in 2009 a unei cresteri economice mai mici decat in acest an.

Premierul a sustinut insa in continuare ca "per ansamblu" economia Romaniei nu este afectata major de aceasta criza si a precizat ca s-a consultat cu cei mai importanti analisti si bancheri din tara, inclusiv cu Banca Nationala a Romaniei, inainte de a face astfel de declaratii.

"Nu as spune ca (Romania-n.r.) este complet protejata. Sigur ca exista anumite efecte: se va inregistra o anumita criza a lichidatilor, creditul se va scumpi. Bursa, care este un element foarte sensibil, a reactionat, insa o parte din pierderile care s-au inregistrat au fost depasite si s-a revenit, asa cum s-a intamplat in Statele Unite si pe alte piete europene. Per ansamblu, putem spune fara niciun fel de ezitare ca economia Romaniei nu este expusa in mod major la efectele acestei crize. S-ar putea ca anul viitor sa avem o crestere economica mai mica decat anul acesta, dar nu care sa ne afecteze in mod profund", a spus Tariceanu.

Intr-o declaratie de presa sustinuta saptamana trecuta, seful Guvernului a afirmat ca problemele financiare din Statele Unite ar putea determina o scadere a preturilor pentru anumite active imobiliare, ceea ce va permite si romanilor sa cumpere proprietati in SUA, iar cotatiile de la Bursa din Bucuresti vor creste din nou odata cu increderea investitorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne