Băsescu, pus la zid de CSM după episodul "Statul Român - capturat de o sectă a securităţii naţionale"

CSM nu a fost deloc încântat de afirmaţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora România este pe cale să fie capturată de către o "sectă a securităţii naţionale", formată din şefi ai instituţiilor de forţă ale statului şi din justiţie, doctori plagiatori şi academicieni risipiţi în funcţii cheie.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Declaraţiile făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu la România TV, în data de 17 aprilie, şi ulterior pe contul său de Facebook, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei procurorilor DNA, independenţei şi prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său, a stabilit, în cadrul şedinţei de joi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

În acest context, în temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi CNA, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 22 aprilie 2016 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi au vizat afirmaţiile lui Traian Băsescu - referitoare la justiţie în general şi la activitatea DNA - lansate în spaţiul public în cadrul emisiunii "News Line", difuzată de postul de televiziune "România TV" în data de 17 aprilie, reluate în cadrul postării pe contul de Facebook în data de 18 aprilie, prezentate şi comentate de o parte a mass media on line.

Concluziile CSM

"Prin afirmaţiile menţionate s-a creat o impresie publică defavorabilă privind activitatea justiţiei şi a procurorilor DNA, inducându-se ideea că aceasta se desfăşoară cu încălcarea dispoziţiilor legale. S-a afirmat că justiţia şi procurorii acţionează la comanda unor grupuri de interese în componenţa cărora se regăsesc inclusiv reprezentanţi ai sistemului judiciar, urmărindu-se discreditarea Parlamentului şi distrugerea unor instituţii politice.

Mai mult, prin referiri exprese la dosare penale de impact instrumentate de DNA ("Microsoft", "ANRP"), se acreditează ideea că procurorii nu acţionează pentru recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracţiuni, ci urmăresc să controleze decizia politică. Verificările întreprinse au relevat legalitatea instrumentării şi măsurilor asiguratorii dispuse în vederea recuperării prejudiciilor în dosarele menţionate.

Afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României şi lider al unui partid politic, persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice, reprezintă o deformare a realităţilor de fapt, de natură să inducă ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în special pe componenta de exercitare a sarcinilor de serviciu ale procurorilor DNA, parte a mecanismului justiţiei", a transmis CSM.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile lui Traian Băsescu au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare şi sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei procurorilor DNA, independenţei şi prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său.

Postarea lui Traian Băsescu - Este oare adevărat acest film?

"Pe fondul credibilităţii scăzute a Parlamentului, începînd cu 2015, Statul Român pare a fi într-un proces rapid de capturare de către o "sectă a securităţii naţionale", bine susţinută de acoperiţii din presă. "Secta securităţii naţionale" este formată din unii şefi ai instituţiilor de forţă ale statului şi din justiţie, doctori plagiatori în ştiinţele securităţii şi în ştiinţe juridice, academicieni secreţi în securitate naţională beneficiari de rente viagere, participanţi la cursuri de securitate naţională, toţi bugetari bine plătiţi, risipiţi în toate instituţiile statului în funcţii-cheie. Ei reuşesc să facă aproape irelevantă activitatea şi decizia politică acum, dar foarte probabil şi în viitor.

Avem un guvern în care "secta securităţii naţionale" este bine reprezentată prin domnii miniştri Vasile Dîncu, Petre Tobă şi Adrian Curaj, dar, în egală măsură, secta este bine reprezentată la preşedinţie, în ambasade, ANAF, ANI, DIPI, Parlament, ministere, agenţii guvernamentale. Sunt oameni care se sprijină şi se protejează unii pe alţii.

Mai mult, asaltul asupra Parlamentului cu solicitări frecvente de arestare a parlamentarilor în baza unor denunţuri pentru fapte presupus a fi săvîrşite cu 3, 4, 5, 6...10 ani în urmă (atenţie, nu vorbesc de anchetarea lor, care trebuie făcută, ci de arestarea preventivă nejustificată), destul de multe infirmate de judecători, este o metodă eficientă de discreditare a Parlamentului şi de neutralizare a acestuia, lucru esenţial pentru ca "secta" să poată acapara puterea. Indiferent de rezultatul din instanţă, pentru "sectanţi", importantă este avalanşa mediatică pe care o generează dezbaterea arestării fiecărui parlamentar alături de încătuşarea filmată din faţa DNA, pentru că asta prăbuşeşte încrederea în Parlament.

Din păcate, aşa cum se întîmplă şi în multe alte ţări, parlamentarii nu sunt simpatizaţi de popor, iar astfel de practici aduc bucurie poporului. Eu citez din Art. 61 din Constituţie "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român…" Şi, dacă se distruge complet credibilitatea Parlamentului, poate fi el înlocuit cu generali, procurori şi "academicieni"? Oare cu ce se ocupă Direcţia de Apărare a Constituţiei din SRI, n-o avea nici o analiză?

Eu afirm, fără reţinere, că, în Parlament, sunt destui oameni oneşti care, din păcate, sunt amestecaţi în vîrtejul cererilor frecvente de arestare şi etichetaţi la grămadă ca fiind corupţi. Este un proces extrem de periculos pentru democraţie, dar şi pentru siguranţa naţională, pentru că aceşti numiţi, spre deosebire de oamenii politici, nu răspund în faţa poporului precum politicienii la fiecare patru ani. Ei doar îşi imaginează veşnicia pe funcţiile în care au fost numiţi, iar planurile, intenţiile şi deciziile "sectei" sunt în general bine acoperite de secretul de stat sau de secretul investigaţiilor.

Este evident că, pe fondul slăbiciunilor clasei politice, în România, se instalează la putere o "sectă a securităţii naţionale" coruptă, avidă de putere, nelegitimă în exercitarea puterii, răspîndită în toate structurile statului şi care şi-a propus să substituie clasa politică şi cu tendinţa de a influenţa şi justiţia. Dacă politicienii vor continua să tremure de frică, nu peste mult timp, această "sectă a securităţii naţionale" va deveni stăpîna tuturor pîrghiilor statului, inclusiv a acelora care implică decizii politice.

În paralel cu o necesară luptă împotriva corupţiei, în România, se desfăşoară o formidabilă luptă a şefilor instituţiilor de forţă ale statului, toţi numiţi, toţi bugetari, pentru acapararea puterii în detrimentul instituţiilor politice legitim alese. Avantajul numiţilor este acela că ei au informaţia şi cătuşele şi îşi permit aplicarea discreţionară şi selectivă a legii, în timp ce aleşii au ca singură armă cuvîntul, dar, pentru mulţi, şi dezavantajul propriilor fapte determinate de modul cum au fost finanţate, pînă în 2014 inclusiv, campaniile electorale.

Există riscul ca statul capturat de "secta securităţii naţionale" să facă irelevante chiar şi alegerile locale, legislative şi chiar pe cele prezidenţiale, pentru că "secta" îşi doreşte puterea şi controlul deciziilor politicienilor. Iar cei care nu pot fi controlaţi sunt eliminaţi. Marea întrebare este ce ar face "secta securităţii naţionale" în cazul unor grave crize de securitate în regiune, a unei grave crize economice a ţării sau în cazul unei posibile crize existenţiale a UE? Măcar oamenii politici au meritul că au dus ţara în NATO, în UE şi au consolidat relaţia bilateralã cu SUA. Oare unde ar duce-o "secta" dacă ar rămîne singură controlînd decizia politică?

Efectul politicii de discreditare la grămadă a oamenilor politici şi a instituţiilor politice va fi apariţia partidelor exremiste radicale, cu lideri carismatici şi puternici, care vor încuraja naţionalismul exacerbat, izolaţionismul naţionalist şi, cu certitudine, reorientări strategice în politica externă. Şi toate acestea în numele respectării voinţei poporului suveran.

Ţara a mai fost condusă de "organe" care, la revoluţie, pentru a-şi apăra privilegiile, n-au ezitat să tragă în poporul pe care pînă atunci declarau că îl slujesc, nu au ezitat să aresteze mii de oameni nevinovaţi pe care ajunseseră să-i hrănească pe cartelă, în timp ce, în casele lor, oamenii vorbeau în şoaptă...

Precizez! Susţin acţiunea fermă a statului împotriva corupţiei şi susţin modul ferm, legal şi fără abuzuri a acţiunii justiţiei. Susţin faptul că România are nevoie de instituţii puternice, pe care de altfel le-am şi construit, capabile să protejeze ţara şi pe cetăţenii ei. Aceste instituţii însă nu au dreptul să încerce a-şi extinde influenţa, la adăpostul secretului de stat, al secretului anchetelor sau al activităţilor de combatere a terorismului, dincolo de prevederile Constituţiei, încercînd să controleze instituţiile politice, să se substituie acestora sau să controleze judecători.

Sau este doar o ficţiune ?

PS 0 - În această postare, subiectul nu este combaterea corupţiei, ci funcţionarea instituţiilor statului.

PS 1 - Oricum, o dezbatere publică pe subiect poate fi utilă. Ştiu care sunt riscurile de imagine, ştiu ce va face propaganda "sectei". Îmi asum.

PS 2 - Mult timp, am avut dubii că un astfel de proces nedemocratic s-ar petrece în România. Acum, sunt aproape sigur că el se desfăşoară şi mă simt obligat să-mi fac publică îngrijorarea.

PS 3 - Toţi cei care au furat trebuie să dea banii înapoi, chiar dacă denunţătorii sunt protejaţi de lege."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne