Băsescu promulgă Legea CAS: "Dacă ar putea sărăci toţi românii, să depindă de Guvern, Guvernul ar fi foarte fericit"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că a promulgat legea reducerii CAS cu 5%, măsură care, "după ce va deveni realitate, va avea un impact foarte mare asupra vieţii românilor."

"Am semnat decretul, acum dau explicaţii şi fac evaluări. După cum ştiţi, am întors legea la Parlament considerând că, deşi e bună, nu e sustenabilă în condiţiile actuale şi ale anului 2015, în mod deosebit. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim cu declaraţii ale PMP că nu e sustenabilă, în rest, PSD, UNPR, PC şi ACL au votat şi a doua oară această lege", a declarat Băsescu, citat de Realitatea.net.

Şeful statului a mai precizat că, din moment ce Parlamentul a aprobat reducere CAS, aceasta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul creat la fondul de pensii, va putea să plătească pensiile, însă, pentru anul 2015, deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde la 17,5 miliarde de lei noi.

Pe lângă acest deficit de 5 miliarde de lei indus de reducerea CAS, România mai are câteva obligaţii, a reamintit preşedintele. Una din acestea, decurge din Tratatul fiscal, şi constă în obligativitatea ţării noastre de a reduce deficitului bugetar cu 0,8 - 0,9 % din PIB, pentru anul viitor, ceea ce înseamnă alte 5 miliarde.

Mai mult, în 2015 trebuie să avem o creştere de cel puţin 0,3% din PIB la Apărare, ceea ce se traduce prin alte 2,5 miliarde.

"În sfârşit, este nevoia de asigurarea componentei autohtone la credite externe şi la finanţările nerambursabile de la UE", a mai declarat Traian Băsescu, adăugând că va avea loc suprapunerea a doua programe, 2007 - 2014 şi 2014 - 2020, ceea ce înseamnă că trebuie cofinanţate două programe.

"În cazul în care acordul cu FMI continuă, el se termină în mai 2015, deci trebuie să creştem cu 10% cofinanţarea la toate proiectele", mai afirmă şeful statului, precizând că, în opinia sa, la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minim 2,5 miliarde de lei.

Trăgând linie, şeful statului a calculat că România va avea nevoie, în 2015 de 15 miliarde de lei în plus la buget, respectiv 3,2 miliarde de euro, un deziderat greu de atins.

"De aceea presupun că până la finalul anului Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, e anularea reducerii CAS imediat după prezidenţiale. A doua, creşterea taxelor. Nu există soluţie. Nu există alternativă la una din aceste două măsuri", a evidenţiat preşedintele.

Şeful statului a continuat printr-o serie de critici dure îndreptate împotriva Ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, care a declarat recent că "nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă."

"Nu am crezut că în România o să aud în 2014 un ministru care spune "Nu e treaba Guvernului crearea de locuri de muncă", a declarat preşedintele, adăugând că, "în situaţii dificile, când economia nu e într-o creştere naturală, generată de o piaţă foarte favorabilă, singura soluţie e intervenţia statului pentru creare de locuri de muncă", mai ales când Guvernul dispune de bani pentru a face acest lucru.

"Intervenţia guvernamentală e obligatorie, iar susţinerea faptului că nu-i treaba Guvernului arată că Guvernul nu înţelege ce are de făcut. Faptul că această afirmaţie vine pe fondul realităţii arată că avem un guvern profund incompetent, fie că vorbim de premier, fie că vorbim de ministrul de Finanţe. E cu atât mai grav să spui asta când resursele le ai pe masă. Poate află doamna ministru că Guvernul are această pârghie, să utilizeze banii europeni pentru a crea locuri de muncă", a subliniat şeful statului, acuzând-o pe Petrescu că a făcut o "afirmaţie tâmpă."

"Nu vreau să folosesc un cuvânt dur, să spun că a fost o abordare tâmpă, când tu ai obligaţia să derulezi programe europene şi spui că nu ai obligaţia să creezi locuri de muncă, îmi par nişte oameni care trăiesc în altă lume şi pe noi ne cred într-o lume a celor care nu gândesc", a mai declarat Băsescu, acuzând Guvernul că înainte a promis un milion de locuri de muncă pentru că acum Ioana Petrescu să explice că nu este treaba cabinetului Pontă să asigure locuri de muncă pentru români.

Şeful statului l-a criticat dur şi pe Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, acuzându-l că este incompetent:

"La afirmaţiile legate de locuri de muncă pentru Tineret, a fost o reacţie a băiatului din discotecă, ministrul pentru fonduri europene. Ne informa că programul operaţionl tocmai a fost trimis la Bruxelles pentru aprobare. Nimeni nu te pune să vorbeşti când nu ştii", a precizat Traian Băsescu.

Nici Rovana Plumb nu a scăpat de criticile lui Băsescu, şeful statului afirmând că ministrul "a dat un răspuns absolut neprofesionist referitor la declaraţiile făcute: la resurse umane, avem o alocare de 3,7 miliarde de euro, s-a cheltuit 1 miliard. Am cheltuit 37,5% din fondurile europene alocate. Totalul fondurilor de coeziune înseamnă 19 miliarde de euro."

"Nu ne interesează pe noi modernizarea căilor ferate, fondurile pentru a replanta păduri. Pe noi ne interesează ghiozdane, să putem da ulei, făină. Dacă ar putea sărăci toţi, să depindă de Guvern, Guvernul ar fi foarte fericit", a fost concluzia preşedintelui Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne