Băsescu: OUG privind înregistrările, neconstituţională? Avocaţii vor exploata la sânge această chestiune

Daunele produse dosarelor penale de Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş prin avizarea în CSAT, respectiv aprobarea în Guvern, a ordonanţei de urgenţă privind înregistrările vor fi majore, a avertizat Traian Băsescu.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Oare este constituţională OUG cu privire la partajarea utilizării Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, se întreabă, pe contul său de Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu, care citează două articole din Constituţia României ce par să indice că actul normativ depăşeşte limitele legii fundamentale.

"La Capitolul II - Drepturi şi libertăţi fundamentale - Art.28 - Secretul scrisorilor, al telegramelor, al trimiterilor poştale, al CONVORBIRILOR TELEFONICE şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. La capitolul IV - Raporturile Parlamentului cu Guvernul - Art.115- Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul.... DREPTURILE, LIBERTĂŢILE şi îndatoririle
prevăzute de Constituţie.

Eu cred că avocaţii, în procesele penale, vor exploata la sînge cele două articole din Constituţie şi foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis şi Cioloş prin avizarea în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT), respectiv aprobarea în Guvern, vor fi majore", a scris Traian Băsescu.

Întrebat de un internaut dacă nu era mai simplu ca SRI să fie demilitarizat şi trecut sub coordonarea Ministerului Justiţiei, aşa cum FBI este sub coordonarea Departamentului de Justiţie (Department of Justice), evident având o nouă lege de funcţionare şi o nouă lege a siguranţei naţionale, Traian Băsescu a replicat:

"În 2007 a fost depus la Parlament setul de legi pentru demilitarizarea serviciilor secrete. Din păcate au fost bine pitite de comisia pentru controlul serviciilor secrete, iar acum suportăm consecinţele."

Un alt internaut a comentat că în contextul creşterii riscului terorist şi imigranţilor ar trebui schimbată Constituţia. "Dacă nu ai făcut nimic şi nu ai nimic de ascuns, de ce ai avea o problemă cu ascultarea telefonului? Ce să asculte la un om normal, când îi duce mătuşii varză pentru sarmale?"

"Dacă dumneavoastră nu vreţi să vă apăraţi drepturile garantate de Constituţie vă priveşte. Să ştiţi că şi constituţia comunistă garanta secretul corespondenţei şi al convorbirilor telefonice. Eu nu vreau să ajungem tot acolo, de data aceasta în numele democraţiei.

Păreţi atât de senin, încât probabil sunteţi dispus să renunţaţi şi la alte drepturi constituţionale, cum ar fi dreptul la sănătate sau la educaţie. Este problema dumneavoastră", a fost reacţia lui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne