Băsescu: Odată cu Iohannis s-a terminat şi cu tranziţia. Se impune o graţiere mai largă

Perioada de tranziţie s-a încheiat odată cu alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, astfel că România are acum nevoie de "graţiere mai largă", consideră fostul şef de stat Traian Băsescu.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Traian Băsescu, în prezent senator PMP, a depus o serie de amendamente la Legea graţierii, dintre care unul viza mamele condamnate, însă nu au trecut de Comisia Juridică condusă de Şerban Nicolae. Fostul preşedinte nu are de gând să renunţe şi a anunţat, la Palatul Parlamentului, că se va lupta în plen să se găsească o soluţie pentru această problemă.

"Deşi nu am reuşit la comisie, voi încerca la plen să atrag atenţia că trebuie să găsim o soluţie pentru toate mamele condamnate, nu numai pentru o parte, cea considerată de Ministerul Justiţiei în proiectul iniţial că nu a comis fapte de corupţie. Vreau să spun că această măsură nu e pentru mame, este pentru copii şi nu poţi discrimina copilul unei mame condamnate că a făcut delapidare de copilul unei mame care a luat o mită la primărie. Nu poţi discrimina copii. De aceea voi încerca şi la plen să susţin acest amendament, care mie mi s-a părut foarte important", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul preşedinte susţine că avem de-a face cu o problemă de constituţionalitate, aceea de a trata "copiii diferit, funcţie de tipul de pedeapsă pe care îl are mama."

"Am văzut ce înseamnă femeile, am trăit în casă cu trei femei, văd ce înseamnă acum munca, să ai grijă de nişte copilaşi şi cred că e inuman să discriminăm dreptul copiilor de a avea mama lângă ei într-un moment în care putem spune şi noi că odată cu alegerea preşedintelui Iohannis s-a terminat şi cu tranziţia, avem 10 ani de când suntem în UE, o graţiere mai largă, în opinia mea, se impune. Eu nu am cerut partidului, am semnalat partidului că e o iniţiativă personală şi nu cer sprijinul partidului din acest punct de vedere", a precizat Băsescu.