Băsescu: Liderii europeni au încredere în mine, sunt considerat artizanul funcţionării justiţiei în România

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la finalul Consiliului European de la Bruxelles, că în afară de faptul că Republica Moldova şi-a atins obiectivele şi a semnat acordul de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană, un alt lucru important a fost desemnară luxemburghezului Jean-Claude Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, relatează B1 Tv.

„E prima oară când nu se influenţează luarea unei decizii, în cazul desemnării lui Juncker. Urmează negocierea portofoliilor, iar obiectivul României este menţinerea portofoliului agriculturii, prin Dacian Cioloş. Apoi, până la finalul mandatului, am obiectivul de a începe procesul de acces în Spaţiul Schengen, fie şi numai cu aeroporturile. Nu ne va ajuta votul pentru modificarea legii administraţiei locale, va trebui să am o discuţie cu factorii politici să se abţină până se găseşte o formulă cu noua Comisie. Ce m-a impresionat azi, la premierul Leancă a fost ca şi-a ţinut jumătate de discurs în franceză, după care a anunţat că va vorbi în limba oficială a ţării lui, româna. Ceea ce pentru mine a fost un lucru extrem de important”, a declarat Traian Băsescu.

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat vineri, la Bruxelles, dimineaţă acordurile de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. UE a schimbat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzute iniţial pentru sfârşitul anului 2014, în contextul crizei din Ucraina şi presiunilor din partea Rusiei.

Premierul moldovean Iurie Leancă şi-a început discursul în limba franceză: „Ştim cât este de exigent acest drum (către UE), însă nu avem niciun dubiu legat de determinarea noastră. Mulţumim pentru solidaritate şi ajutor”. Apoi a continuat adresându-se în limba română: „Cred cu tărie că vom merge înainte, şi nu înapoi. Integrarea europeană ne va face mai puternici. În toamnă trebuie să arătăm că ne-am rupt de trecut şi am ales viitorul”.

Întrebat dacă s-a simţit izolat la acest Consiliu European, după cum se specula în presă, în contextul scandalului de trafic de influenţă în care este implicat fratele său, şeful statului a râs.

„Ce nu ţin cont oamenii ăştia e că eu îi cunosc de 10 ani, au încredere în mine, sunt considerat artizanul funcţionării justiţiei în România. Mai ales când au înţeles că sunt aceleaşi partide de la suspendare, lucrurile le-au devenit clare la toţi. Ştiu deja că sunt aceleaşi partide şi au înţeles şi obiectivul. Nu aş fi abordat această problemă dacă declaraţia Parlamentului nu era trimisă la CE. Trebuie să ţii cont şi de prestigiul pe care îl are un politician când vrei să muţi politica internă în exterior. S-a râs direct”, a explicat Traian Băsescu.

„Consiliul European ar putea impune noi sancţiuni pentru Rusia”, a adăugat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne